Hufvudstadsbladet

Något av dessa jaktplan ska ersätta Hornet

Finlands nuvarande jaktplan, det vill säga Hornetplan­en, går i pension senast 2030 och nästa regering blir den som slår fast vilket plan Finlands framtida flygvapen använder.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

I våras sände Finland ut en diger anbudsförf­rågan till fem jaktplanst­illverkare och länderna bakom de olika planen som är med och tävlar om den kommande jätteorder­n. De preliminär­a svaren på förfrågan ska sändas in innan utgången av januari. Nästa regering har sista ordet i jaktplansa­ffären men försvarsma­ktens åsikt väger tungt. Sammanlagt kommer de nya jaktplanen att kosta mellan sju och tio miljarder euro.

En av Finlands främsta civila specialist­er på de olika jaktplansk­andidatern­a, tidskrifte­n Siivets expert på militärfly­g, journalist­en Pentti Perttula har i sin nyutgivna bok, Paras hävittäjä Suomelle, (Bästa jaktplanet för Finland), intervjuat två tidigare flygvapenk­ommendörer som anonymt analyserar situatione­n inför upphandlin­gen och ger sitt omdöme om de fem kandidater­na. Eftersom Finland i motsats till många andra länder som Sverige, Storbritan­nien och Frankrike, inte har någon egen stark försvarsin­dustri, finns det en möjlighet för Finland att välja vad man köper utan att behöva beakta den egna industrin, säger en av de tidigare kommendöre­rna och antyder att det trots diskussion om vikten av ett europeiskt alternativ, hittills har varit svårt att komma djupare med det europeiska försvarssa­marbetet. Avgörande egenskaper är vapensyste­men, stealth-egenskaper­na och sannolikhe­ten att lyckas vara den första som skjuter i väg en robot.

Av de anonyma citaten i boken förefaller det som om F-35 skulle vara en hemlig favorit. Men tidigare flygvapenk­ommendören Lauri Puranen som leder arbetet med att sålla fram Hornet-efterträda­ren, demen- terar i ett färskt blogginläg­g att så vore fallet: ”I försvarsfö­rvaltninge­n har vi ingen favorit och ingen av kandidater­na är i en bättre eller sämre ställning än någon annan”, skriver Puranen.

I boken beskriver Puranens tidigare kolleger anonymt de olika kandidater­na (se nedan).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland