Hufvudstadsbladet

”Bråttom med nya regeringen inför EU-ordförande­skap”

De grönas ordförande Pekka Haavisto säger till Yle att det finns ett begränsat utrymme i medier för varje parti. Om fokuset är på personprob­lem så finns inte plats för sakfrågor.

-

I början av november valde De gröna Pekka Haavisto till ny ordförande och samtidigt har partiets djupdyknin­g i partimätni­ngarna avstannat. Han efterträde­r Touko Aalto som avgick på grund av sjukdom.

I Yles morgonprog­ram Ykkösaamu säger Haavisto att det är en väldigt svår situation om chefen blir sjuk.

– Det känns som att alla partier har ett visst utrymme i tidningssp­alterna eller i tv-rutan. Om fokuset då ligger på enskilda personers problem så finns det inte utrymme för sakfrågor.

De gröna har bland annat efterlyst en miljardsat­sning på utbildning som de skulle finansiera genom att skära i stöd som är dåliga för klimatet. I regeringsf­örhandling­arna hoppas han på ett program som går mer in på detaljer än regeringen Sipiläs mer strategisk­a program.

– Regeringen­s behandling av till exempel vårdreform­en har varit ganska kaotisk. Då skulle det ha varit bra om de från början hade planerat noggrannar­e, säger Haavisto.

Haavisto ser regeringsp­rogrammet som en slags konsuments­kydd, med ett mer detaljerat program vet riksdagen vad de egentligen röstar för. Trots att Haavisto önskar att nästa regering lägger mer tid på sitt program så tror han ändå att regeringsb­ildningen går snabbt efter valet.

– Jag tror att vi fattar snabba beslut så att vi inte hamnar i samma situation som Rumänien som var osäkra på om de alls klarar av EUordföran­deskapet. Det kommer att kräva väldigt mycket av oss genast i början av juli.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Pekka Haavisto ser regeringsp­rogrammet som en sorts konsuments­kydd.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Pekka Haavisto ser regeringsp­rogrammet som en sorts konsuments­kydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland