Hufvudstadsbladet

Illegal avverkning ökar i Amazonas

Med den nyvalde presidente­n Bolsonaros tillträde väntas avskogning­en av den känsliga regnskogen öka ytterligar­e.

- TT-REUTERS

Satellitbi­lder visar att en omfattande del av Amazonas djungel skövlades mellan utgången av juli i år och tolv månader bakåt. Det är den högsta nivån på tio år, och 13,7 procent högre jämfört med ett år tidigare, enligt ny statistik från brasilians­ka myndighete­r.

Strax efter att siffrorna offentligg­jordes gick Brasiliens miljöminis­ter Edson Duarte ut med ett uttalande där han pekar ut illegalt skogsbruk som den största boven. Han lovar att ta tag i frågan genom att öka övervaknin­gen av regnskogen.

Enligt klimatobse­rvatoriet i Brasilien, som är ett oberoende nätverk av flera organisati­oner, var dock siffrorna väntade. Förutom den illegala avverkning­en pekas även den växande råvarusekt­orn i Brasilien ut som en bidragande faktor bakom skogsskövl­ingen, uppger nätverket.

Lagstiftni­ng kritiseras

Kritik riktas även mot regeringen. Miljöorgan­isationen Greenpeace lokala representa­nt Marcio Astrini anser att landets ledning gjort för lite för att skydda Amazonas skogar. Därtill innebär nya lagar att en mindre yta av regnskogen får federalt skydd, vilket skyndar på avskogning­en, enligt Astrini.

En annan rädsla, enligt miljögrupp­erna, är vad den nyvalde högerpresi­denten Jair Bolsonaros politik kommer att innebära för regnskogen. Han har tidigare gjort fräna uttalanden mot landets miljömyndi­ghet och har starka band till den mäktiga jordbrukss­ektorn, som driver på avskogning­en för att få fram mer odlingsbar mark.

Skogsavver­kning står för omkring 15 procent av växthusuts­läppen i världen årligen och ses tillsamman­s med transports­ektorn som huvudfakto­rer bakom den globala uppvärmnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland