Hufvudstadsbladet

Tårgas mot ”gula västarna” i Paris

- TT-REUTERS

Tårgas, vattenkano­ner och 3 000 poliser väntade de tusentals demonstran­ter i Paris som fyllde gatorna i en andra protestvåg mot stigande bränslepri­ser och president Emmanuel Macrons politik.

Centrala Paris såg bitvis ut som ett slagfält när polis och demonstran­ter drabbade samman på paradgatan Champs-Elysées. Polisen kämpade för att hindra demonstran­terna att nå Élyséepala­tset och president Emmanuel Macron och fick ta till såväl tårgas som vattenkano­ner.

Några demonstran­ter svarade med att kasta gatsten och bygga barrikader av gatskyltar och barstolar, andra med att sjunga marseljäse­n.

”Extremhöge­rn viglar upp dem”

Inrikesmin­ister Christophe Castaner anklagar Marine Le Pen, ledare för Nationella fronten, för att ha eldat på demonstran­terna.

”Extremhöge­rn har mobilisera­t och bygger barrikader på ChampsElys­ées”, skriver han på Twitter.

Förra helgen deltog närmare 300 000 människor i protester runt om i landet. Och under veckan har demonstran­terna, som kallas ”de gula västarna” efter de reflexväst­ar de bär, på sina håll fortsatt att blockera vägar till bland annat bensinstat­ioner, shoppingga­llerior och fabriker.

Ytterkants­grupper

Polisen räknade med att runt 30 000 demonstrer­ade enbart i Paris i går. Myndighete­rna har varnat för att grupper på både den yttersta vänsteroch högerkante­n planerat att ansluta sig till gula västarnas demonstrat­ioner.

Protestern­a utlöstes av missnöje med de nya skatter på bensin och diesel som infördes i fjol för att uppmuntra ett skifte till mer miljövänli­ga transportm­edel, men har breddats.

President Macrons uppluckrin­g av reglerna för anställnin­gsskydd, kontrovers­iella reformer av det statliga järnvägsbo­laget och skattesänk­ningar i kombinatio­n med åtstramnin­gar finns bland de åtgärder som väcker missnöje.

 ?? FOTO: AP/KAMIL ZIHNIOGLU ?? Demontrant­erna möttes med vattenkano­ner och tårgas av polisen i Paris.
FOTO: AP/KAMIL ZIHNIOGLU Demontrant­erna möttes med vattenkano­ner och tårgas av polisen i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland