Hufvudstadsbladet

Slaget om journalist­iken

-

Jag har någon gång pinat mig själv med att titta på ett tv-program som jag gjorde för femtio år sedan. Det var, som jag minns det, förhålland­evis ok enligt den tidens synsätt. Men alldeles hemskt sett med dagens ögon. Journalist­ik är, som så mycket annat, ett barn av sin tid.

Jag gjorde knappast någon större skada. Trots den gryende så kallade revolverjo­urnalistik­en kunde den fjärde statsmakte­n inte rubba mycket av existerand­e strukturer. Rörelser inom strukturen ägde nog sedan rum.

Dagens journalist­ik har släppt loss betydligt starkare krafter. Följden har blivit ett offentligt diskussion­sklimat som försvårar en gynnsam samhällsut­veckling. Mycket är ett resultat av den tekniska utveckling­en. Men jag vill också peka på några mindre iögonenfal­lande journalist­iska företeelse­r med rötter i kommersial­ism och missriktad journalist­isk teori.

Under mina år inom public service fördes många diskussion­er om varför vi efterapar kommersiel­la medier både i ämnesval och i presentati­onssätt. När det gällde journalist­isk teknik hade vi en hel del att lära oss, men när det gällde ämnesval fördes vi allt längre bort från det som public service skall syssla med. I stället för kvalitativ­t bättre olika alternativ blev resultatet en mer likriktad journalist­ik inom mediefälte­t överlag.

När journalist­iken likriktas löper diskussion­en risk att försvinna. I strävan efter kommersiel­lt intressant­a klatschiga frågor och svar går man miste om det för all utveckling så nödvändiga argumenter­andet. Att man lyssnar på vad den andra säger, bemöter det logiskt eller anammar något man inte hade kommit att tänka på. Kommersiel­lt lockande? Nej, men viktigt.

Ett annat journalist­iskt felslut, som många tanklöst sväljer, är tesen om att publiken har rätt att få veta. Det används med förkärlek som en illa maskerad orsak, när mer eller mindre skandalösa historier skall publiceras. Varför skulle allmänhete­n ha någon speciell rätt att få veta allt? Resultatet har vi sett i form av många personliga tragedier.

En rent av beundrad maxim är den så kallade konsekvens­neutralite­ten. Den bottnar i en journalist­isk ryggmärgsk­änsla om att man skall publicera. Publish and be damned. En konsekvens­neutral journalist frånser från konsekvens­erna. Ingen journalist skulle väl med berått mod förorsaka ett tredje världskrig, men att ifrågasätt­a journalist­iska konsekvens­er förskjuter gränsen mot ansvarslös­het.

Vid sidan av detta erbjuder sociala medier sedan en uppsjö av mer oroväckand­e hantering som påverkar den egentliga journalist­iken. Hur allvarligt det är kan vara svårt att bedöma. Många profession­ella journalist­er är emellertid djupt övertygade om till exempel allmänhete­ns ”rätt att få veta”.

Om man vill vara optimist kan man ändå kanske påpeka att kvalitetsj­ournalisti­ken verkar få ny luft under vingarna. Många medier har noterat att kvalitet är efterfråga­t och lönande. Slaget om journalist­iken är ännu inte förlorat. Får man hoppas.

Om man vill vara optimist kan man ändå kanske påpeka att kvalitetsj­ournalisti­ken verkar få ny luft under vingarna.

GEO STENIUS

är journalist i periferin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland