Hufvudstadsbladet

Studier bör vara avgiftsfri­a

- OTTO ANDERSSON stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Lovisa

SAMHÄLLE Utbildning­en är det bästa sättet att skapa jämlika förutsättn­ingar för att klara sig i livet. Alla barn och unga bör, oberoende av socioekono­misk bakgrund ha rätt till en högklassig småbarnspe­dagogik och utbildning. Här är avgiftsfri­heten längs hela utbildning­sstigen central.

Småbarnspe­dagogiken är ytterst viktig med tanke på barnets utveckling, sociala färdighete­r

och inlärnings­förmåga. Därför borde alla barn som fyllt tre år ha rätt till fyra timmar avgiftsfri småbarnspe­dagogik per dag. Den subjektiva dagvårdsrä­tten bör också återinföra­s. Möjlighete­n att studera i gymnasiet eller inom yrkesutbil­dningen får inte heller vara beroende av hemmets ekonomiska situation. Andra stadiets utbildning borde vara avgiftsfri.

Terminsavg­ifter för högskolest­udier dyker regelbunde­t upp i den offentliga diskussion­en. Samtidigt vet

vi att högskoleut­bildningen fortfarand­e har en tendens att gå i arv. Om föräldrarn­a är akademiskt utbildade finns det en större sannolikhe­t att man själv väljer att studera vid universite­t. Tack vare vår avgiftsfri­a högskoleut­bildning och vårt studiestöd­ssystem har vi i Finland kunnat minska på denna trend. Därför gäller det att säga nej till terminsavg­ifter, högskolest­udierna bör vara avgiftsfri­a även i framtiden.

En avgiftsfri utbildning kommer förstås inte gratis för samhället. Någon avfärdar kanske denna insändare med att vi inte har råd. Som jag ser på saken handlar det, såsom alltid, om politiska prioriteri­ngar. Det vad vi inte har råd med i Finland är en utveckling som försämrar jämlik tillgång till utbildning. Satsningar på utbildning är investerin­gar i framtiden, som behöver prioritera­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland