Hufvudstadsbladet

Den siste kejsaren

-

Med sina återkomman­de raserianfa­ll skapade Nokia-chefen Jorma Ollila en atmosfär av rädsla som banade väg för mobiljätte­ns undergång. Så skriver hans efterträda­re som styrelseor­dförande, Risto Siilasmaa, i sin färska bok ”Paranoidi optimisti”. Den paranoida optimisten är Siilasmaa själv, och det här är hans version av ett dramatiskt skede i Finlands ekonomiska samtidshis­toria: en sagolik framgång som fick ett abrupt slut.

Att Ollila har ett häftigt humör har varit känt länge, också om näringsliv­ets hjälte och gullgosse inte fick ifrågasätt­as i början av 2000-talet. Men år 2012 tog tidigare Nokiadirek­tören Tapio Hintikka bladet från munnen i Kauppaleht­i Optio och beskrev hur Ollila, redan då han fick makten år 1992, gormade och skällde på chefer som inte fyllde måtttet. ”Meuhkaamin­en alkoi heti”, härjandet började genast, var Hintikkas version.

Risto Siilasmaa går längre än så när han smular sönder glorian över Jorma Ollilas hjässa. Han beskriver en ledarstil som gjorde det svårt att föra en kritisk diskussion i styrelseru­mmet, ifrågasätt­a och lyfta fram problem. Det bidrog bland annat till att man alltför länge höll fast vid det föråldrade operativsy­stemet Symbian.

Det är ovanligt att en företagsle­dare går hårt åt sin tidigare styrelseko­llega i offentligh­eten. Men så är Nokia ett ovanligt fenomen, vilken måttstock vi än använder.

Nokia var en nationell symbol och Ollila en superstjär­na under tidigt 2000-tal. I flera år var Nokia och Mercedes-Benz de enda europeiska företagen på Business Weeks tio-i-topplista över världens värdefulla­ste varumärken. Alla andra med Coca-Cola i spetsen var amerikansk­a. Då Nokia var som störst inom mobiltelef­onin motsvarade koncernens omsättning 3 procent av Finlands bnp, en fjärdedel av exporten och hälften av vårt lands satsningar på forskning och utveckling.

Bolaget dominerade Helsingfor­sbörsen. I en kolumn skrev Helsingin Sanomat-journalist­en Saska Saarikoski våren 2001, att innan Nokia presentera­r sitt resultat ”håller hela landet andan och pustar sedan ut av lättnad” när det visar sig att bolaget mår bra, för ”Nokia är mer än bara ett företag”. I allt högre grad kom Nokias öde att sammanlänk­as med Finlands och Jorma Ollila blev välgörare och guru, en frälsare som inte kunde ifrågasätt­as.

Samtidigt fick Ollila en makt som sträckte sig långt utanför börsbolage­ts gränser. Han tog plats i näringsliv­ets organisati­oner, han ställde krav på reformer av utbildning­spolitiken, han krävde förändring­ar i beskattnin­gen. I boken om den osynliga handen, ”Näkymätön käsi” från år 2006, skildrade författare­n Mauno Saari hur Ollila redan tidigt, allt medan Finland långsamt reste sig ur depression­ens träskmarke­r i början av 1990-talet, höll kontakt med tunga politiker, som Esko Aho, Iiro Viinanen och Paavo Lipponen och gav dem råd om hur landet skulle styras.

Ingenstans i Europa kunde man hitta en företagsle­dare av samma nationella dignitet, höjd över all kritik. Han styrde företaget, han påverkade politiken – och han lindade en del av pressen kring sitt lillfinger i över ett decennium.

Ekonomijou­rnalisten Carl-Gustav Lindén beskrev år 2012 relationen mellan Nokia och Helsingin Sanomats ekonomired­aktion i sin doktorsavh­andling. Nokias informatio­nsavdelnin­g höll under tidigt 2000-tal nära kontakt med sina favoritjou­rnalister och ”utbildade” dem. ”Helsingin Sanomat och Nokia samarbetad­e på flera nivåer. Bolaget ville nå ut med rätt budskap till anställda, aktieägare och beslutsfat­tare”, konstatera­de Lindén.

Nokialedni­ngen såg till att man hade vänner på rätt ställe och skapade en alltför nära relation till landets största tidning.

Endast enstaka kritiska kommentare­r yttrades under 00-talet, som då statsvetar­en Matti Wiberg analyserad­e Nokias starka position hösten 2006 i en artikel i Helsingin Sanomat med budskapet att ”Nokia omges av en osund mur av tystnad”.

Annars aldrig ett ont ord om hjälten.

Själv fascinerad­es jag av fenomenet Jorma Ollila till den grad att jag skrev romanen ”Den store mannens skugga” som utkom år 2006 då det ännu inte fanns många sprickor i tystnadens mur. Min bok var rena fiktionen, så Ollila fanns inte där, utan företagsle­daren som erövrade världen hette Timo Manner. Den framgångsr­ike Manner var så viktig för Finlands internatio­nella rykte att ingen vågade kritisera honom, trots att han helt uppenbart hade en mörk sida. Många kände till den, men alla blundade för den, och slutet blev inte vackert.

Endast i ett mycket litet land kan en företagsle­dare växa sig så stor att hans intressen sammanflät­as med nationens. I stora länder kastar sig utländska journalist­er snabbt över de nationella ikonerna för att hitta fel och brister. Men Finland hade för tio femton år sedan alldeles för få utländska korrespond­enter med distans till hjältarna. Och medierna utomlands hade inte en chans att tränga igenom muren kring Nokia.

Tyvärr finns det än i dag alltför få utländska korrespond­enter som rapportera­r till omvärlden om det som försiggår i Finland. Små länder lämnas i fred, på gott och ont.

Under koncernens glansdagar inbringade Nokia över 100 miljarder euro till Finland i form av löner, skatter och intäkter av aktier sålda till utlandet. Arvet efter mobiltelef­onin innehåller dessutom en skattkista fylld av patent och tekniskt kunnande. Ollilas insats har varit värdefull för bolaget och för Finland, men han borde ha gett plats åt andra långt tidigare.

Men ödmjukhet hör inte till marknadsle­darens starka sidor. Därför går det lätt så att den som höjs till skyarna faller hårt när framgången­s vind inte längre bär. Om fenomenet Nokia hade analyserat­s mer kritiskt då det begav sig, skulle Siilasmaas ”avslöjande­n” inte kännas så hårda nu.

Lärdomarna av fallet Nokia är givetvis många. Ur samhällspo­litisk synvinkel är en slutsats att alla ledare borde granskas kritiskt medan de är på toppen, annars biter de sig fast vid makten för länge. De må sedan heta Kekkonen, Ollila eller någonting annat.

”Ingenstans i Europa kunde man hitta en företagsle­dare av samma nationella dignitet, höjd över all kritik. Jorma Ollila styrde Nokia, han påverkade politiken – och han lindade en del av pressen kring sitt lillfinger.”

BJöRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland