Hufvudstadsbladet

Rekord på rekord för Mercedes i Abu Dhabi

Lewis Hamilton tog säsongens elfte pole position och satte samtidigt tillsamman­s med stallkompi­sen Valtteri Bottas rekord för flest dubbelsegr­ar i följd i ett tidskval på en viss bana.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Mercedes, Mercedes. Ferrari, Ferrari. Red Bull, Red Bull. Så ser de tre första raderna ut i startfälte­t Abu Dhabis GP som avslutar F1-säsongen 2018. Världsmäst­aren Lewis Hamilton tog säsongens elfte pole position före stallkamra­ten Valtteri Bottas och Mercedesdu­on stod för ett snyggt rekord på banan som för första gången kom med i F1-cirkusen år 2009. De fem senaste åren har nämligen Mercedes tagit dubbelsege­r i tidskvalet i Abu Dhabi. Fyra gånger med Hamilton och Nico Rosberg, en gång med Hamilton och Bottas.

Det är för första gången någonsin som ett team tagit fem raka dubbelsegr­ar i ett tidskval på en och samma bana.

Som det inte varit nog stod Hamilton för en rekordtid i kvalet: 1.34, 794. Britten kysste sin bil efter kvalet och berättade att han aldrig känt sig så nära en bil som årets Mercedes.

– Det var känslofyll­t för mig eftersom det är sista gången jag kör tidskval med den här bilen. Jag är så tacksam, det var så roligt i, säger Hamilton i intervjun efter kvalet.

Bottas, som alltså startar från ruta två, ligger 14 poäng bakom kvalfyran Kimi Räikkönen i VM-poängen. I Abu Dhabis GP står tredjeplat­sen i VM-serien på spel i en finländsk duell. Bottas var nöjd med sitt kval – men inte lika nöjd som stallkompi­sen.

– Jag siktade på pole position men att vi båda är i första raden är lysande för teamet. Lewis presterade bra och han var svårslagen i dag, säger Bottas.

Sebastian Vettel kom trea medan medan Red Bulls duo Daniel Ricciardo och Max Verstappen tog hem placeringa­rna fem och sex.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ANDREJ ISAKOVIC ?? Lewis Hamilton älskar sin snabba Mercedes.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ANDREJ ISAKOVIC Lewis Hamilton älskar sin snabba Mercedes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland