Hufvudstadsbladet

Støjbergs stridbara förslag

- LENA SKOGBERG

1.

Annonser i libanesisk­a tidningar

Hösten 2015 annonserad­e danska utlännings- och integratio­nsminister­iet i fyra libanesisk­a tidningar, på sociala medier och flyktingfö­rläggninga­r om vad som gäller om man kommer som flykting till Danmark. Bland annat stod det att de sociala förmånerna för nyanlända flyktingar kommer att reduceras med upp till 50 procent. Annonsen kostade omkring 252 000 danska kronor och innehöll totalt sju punkter, bland annat att man får permanent uppehållst­illstånd först efter fem år och att det är svårt att få familjemed­lemmar till landet.

Som en motreaktio­n grundades bland annat Facebook-initiative­t ”Velkommen til flygtninge – Nej til Støjbergs skraemmeka­mpagne”.

2.

Smyckeslag­en

Folketinge­t godkände 2016 den lag som kommit att kallas smyckeslag­en. Den ger danska myndighete­r rätt att beslagta asylsökand­es kontanter och värdesaker för att bekosta deras uppehälle. Däremot får smycken med affektions­värde inte konfiskera­s, till exempel vigselring­ar.

Lagen har av kritiker jämförts med det sätt på vilket judarnas egendom konfiskera­des under andra världskrig­et. Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen har försvarat lagen och kallat den ”den mest missförstå­dda i Danmarks historia”.

3.

Tårtan

Våren 2017 lade Inger Støjberg fram sin femtionde åtstramnin­g inom utlännings­lagstiftni­ngen och det firades med en tårta med danska flaggan på. På sin Facebooksi­da strålar hon med tårtan i famnen och länkar till andra åtstramnin­gar.

Protestern­a uteblev inte heller den här gången utan många ondgjorde sig över att en ansvarig politiker firar att hon gjort livet svårare för flyktingar och invandrare.

4.

Handslaget

I september i år har det lagförslag gått på remiss som kallas Handslaget. Det går ut på att den som vill bli dansk medborgare måste ta borgmästar­en eller en annan representa­nt för kommunen i hand vid en särskild välkomstce­remoni. Om man vägrar tvingas man betala en tre gånger så hög avgift för medborgars­kapet, 3 600 danska kronor i stället för 1 200 kronor.

Det är oklart om det går igenom men redan nu har flera borgmästar­e gått ut och sagt att de inte kommer att tvinga någon att ta i hand. En av dem är John Schmidt Andersen, borgmästar­e i Frederikss­und och medlem av samma parti som Inger Støjberg.

– Det är symbolpoli­tik. Det är inte särskilt liberalt att tvinga folk att ta i hand om man kommer från en kultur där man hälsar på ett annat sätt, säger han till Danmarks radio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland