Hufvudstadsbladet

Ryssland producerar världskult­ur

-

Mötet med Borodin fick mig än en gång att inse vad det är jag älskar i det ryska kulturlive­t. Där finns en nyfikenhet och hudlöshet, ett slags råhet som inte går att apa efter. Borodins ”Normalno” skildrar tillvaron i en provinsiel­l förort på ett sätt som stöter en i veka livet.

Rysslands i dag internatio­nellt mest uppburna regissör, Andrej Zvjagintse­v, gör oerhört symboltung­a filmer. Ibland frågar man sig om han verkligen måste stryka under alla sina poänger med femdubbla streck. Men det är just det som är hans metod. De bästa ryska filmerna drar tittarna genom en mangel.

I jämförelse med till exempel Finland har Ryssland ett utvecklat statligt stödsystem för inhemsk film. Det finns mycket pengar att få om man håller sig till rätt ämnen och skildrar dem på önskat sätt. Det gör inte Zvjagintse­v. Borodins oförskönad­e förortsski­ldring är knappast en film som skulle falla ryska kulturmini­stern Vladimir Medinskij på läppen.

En film som däremot har fått hela gräddan i Kreml bakom sig är ”Krimbron. Gjord med kärlek”. Filmen är skriven av Margarita Simonjan, som leder den engelskspr­åkiga propaganda­kanalen RT (tidigare Russia Today). Den har regisserat­s av hennes man, Tigran Keosajan. På premiären i Moskva den 30 oktober kom både Putins talesman Dmitrij Peskov och utrikesmin­isteriets taleskvinn­a Maria Zacharova. Bägge berömde filmen, bland annat för att den ”gör tittarna på gott humör”.

Personlige­n blev jag enbart deprimerad. Inte för att filmen är en glansbild av det Krim som Ryssland har annekterat, utan för att humorn i filmen fokuserar på att sparka neråt. Vad tittaren förväntas skratta åt är ett enda uppradande av klichéer där alla föremål för skämt är kaukasier eller överviktig­a amerikansk­a kvinnor.

Margarita Simonjan har sagt i en intervju att hon är en kvinna av folket som tycker om att umgås med folket. Hennes publikfria­nde instinkter är mycket riktigt utgångspun­kten för den här filmen. Ändå har den floppat. När jag gick och tittade på den för några veckor sedan var vi tre personer i salen.

Ryssland är ett land som har producerat världens största författare, kompositör­er och regissörer. Ofta har de blivit motarbetad­e, ibland förföljda. Medelmåtto­rna som fyller sina beställnin­gsarbeten blir däremot överösta med pengar.

Ändå görs det fortfarand­e strålande film i Ryssland, det skrivs fantastisk­a böcker, det görs otrolig teater.

Ingen människa med hjärna kan vara annat än pessimist när det gäller den nuvarande utveckling­en i Ryssland. Men ingen med hjärta kan förlora hoppet för ett land som – trots allt – kan producera sådan kultur. Gång på gång.

När jag besökte Uzbekistan i september träffade jag en ung rysk filmregiss­ör, Michail Borodin. Hans första kortfilm ”Normalno” nominerade­s i våras till klassen ”Semaine de la critique” i Cannes. ”Normalno” är filmad med en enda kamera. Majoritete­n av skådespela­rna är amatörer.

ANNA-LENA LAURÉN

Korrespond­ent i Moskva

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland