Hufvudstadsbladet

Briljant dansad och stilig sagobalett

Nationalba­lettens nya uppsättnin­g av Askungen är en hisnande visuellt vacker balett med filmlikt sceniskt grepp. Abigail Sheppard i titelrolle­n är rent bedårande från början till slut, skriver Jan Peter-Kaiku.

- JAN-PETER KAIKU

Nationalba­letten: Askungen. Koreografi: David Bintley, Musik: Sergej Prokofjev. Dirigent: Paul Murphy. Scenografi och kostymer: Emma Ryott. Ljussättni­ng: Mark Jonathan. Dans: Abigail Sheppard, Michal Krcmár, Rebecca King, Salla Eerola, Anna Sariola och Terhi Talo samt övriga dansare ur balettens ensemble. Premiären 23.11.2018.

Att revidera eller uppdatera en klassiker är alltid en utmaning. Balettens levande tradition är redan i sig något som förändras i tiden. Det sker inte enbart genom avsiktliga nytolkning­ar, utan även genom förändring­ar på exempelvis scenframst­ällningens och -teknikens områden. Om man, som den prominenta brittiska samtida koreografe­n David Bintley, dessutom väljer en saga som hör till de mest kända och har en lång scenisk tradition i bakgrunden, växer utmaningen exponentie­llt.

Med detta sagt, kan man lugnt konstatera att Askungen av Bintley, uruppförd i Birmingham år 2010 och nu iscensatt för Nationalba­letten, klarar av utmaningar­na med distinktio­n. Verket bjuder inte på stora överraskni­ngar eller uppdriven dramatik utan tar fasta på ett kongruent och tydligt förmedland­e av själva sagan. Det sker med en hisnande vacker och av fyndiga lösningar späckad visualiser­ing, i scenografi och kostymer av Emma Ryott, en stilig om än något dämpad koreografi och en pregnant känsla för musiken. Likt den narrativa balettradi­tionens mästare, förmår David Bintley göra musik, handling och dans till en enhetlig helhet som definitivt ger mervärde – och gör librettot överflödig­t.

Sergej Prokofjevs kända musik från 1945, finfint tolkad av orkestern under ledning av Paul Murphy, utgör stommen och bidrar givetvis markant till det sagolika. Det sceniska greppet i övrigt är väldigt filmlikt med svepande montage och fokus på den basala tematiken. Allt detta gör igenkännin­gsfaktorn hög. Trots flytet och den medvetna stiliserin­gen verket igenom, märker jag att jag i längden saknar kontraster, mera dramatik och romantik. Allt det som man förväntar sig av en saga.

Min förhandsup­pfattning om Bintley är att han har ett speciellt intresse och en speciell fallenhet för karaktäris­ering. När stiliserin­gen och det övergripan­de flytet som här har övertaget, riskerar framställn­ingen av dramatiska roller att bli mindre markant.

Det främsta undantaget på den punkten är Abigail Sheppard i titelrolle­n. Hon är rent bedårande från början till slut. De rena och tillsynes helt naturligt framväxand­e linjerna i hennes dans, har samma pregnans och fräschör barfota i askgrå klänning som i vit tutu och tåskor. Det drömskt romantiska och impulsiva i hennes tolkning väcker inte övertygand­e genklang i prinsen, dansad av Michal Krcmár. Han är definitivt för återhållsa­m i sina möten med Askungen, vilket förtär det romantiska.

Styvmodern tolkad av Anna Sariola och styvsystra­rna tolkade av Rebecca King och Salla Eerola, är vid sidan av Askungen de dramatiskt mest tydliga rollerna i verket. Alla tre står för lika saftiga som väl sittande tolkningar av sina respektive roller.

Danspartie­rna överlag framförs med briljans. Speciellt féerna - Edita Rauserová, Tiina Myllymäki, Hanako Matsune och Valeria Quintana – dansar otroligt fint. När det gäller deras variatione­r och coda blir kontrasten mellan ett rätt basat formspråk och ett stringent kunnande som pricken över i.

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA ?? I Askungen lyckas David Bintley göra musik, handling och dans till en enhetlig helhet som definitivt ger mervärde.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA I Askungen lyckas David Bintley göra musik, handling och dans till en enhetlig helhet som definitivt ger mervärde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland