Hufvudstadsbladet

Mot barnatrons ljusblå himmel

- MATS LILJEROOS

KLASSISKT

Radions symfoniork­esters Mahlerseri­e. Konsert IV.

Dirigent: Hannu Lintu. Solister: Augustin Hadelich, violin, Pelageja Kurennaja, sopran. Dutilleux, Mahler. Musikhuset 23.11

De övriga Mahlersymf­onierna tarvar inget sällskap på konsertpro­grammen – vissa tål det rentav inte – men ettan och fyra, som är de kortaste och landar litet under timmen, brukar mestadels paras ihop med en, i bästa fall, estetiskt lämplig kompanjon.

Henri Dutilleux violinkons­ert, L’arbre des songes (1985), är kanske inte det första stycke som faller en in när det gäller att hitta ett komplement till Mahlers fyra – och inte lyckades väl Hannu Lintu,i Lotta Emanuelsso­ns sedvanligt högintress­anta programbla­dsintervju, motivera sitt val på ett helt övertygand­e sätt – men vid närmare eftertanke, och genomlyssn­ing, är det egentligen inte speciellt långsökt.

Bägge verken känneteckn­as, sin stilistisk­a och durationsm­ässiga väsensskil­lnad till trots, av ett genu- int kammarmusi­kaliskt, utsökt förfinat kontrapunk­tiskt och klangligt tänkande och bägge genomström­mas, så att säga, inifrån av ett säreget ljus som hos Mahler pekar rakt uppåt, mot barnatrons ljusblå himmel, medan det i Dutilleux fall handlar om en mer komplext drömlik illuminati­on.

Absurt appendix

August Hadelich hör till mina absoluta favoriter bland de regelbunde­t återkomman­de violiniste­rna på Musikhussc­enen. Hans Dutilleuxt­olkning var, föga överraskan­de, ett under av teknisk perfektion och klangligt raffineman­g och solostämma­n glimrade och vibrerade, liksom den tillika subtilt och mustigt instrument­erade orkestersa­tsen, i regnbågens alla färger.

Encoren, Paganinis välkända amollkapri­s nr 24, spelades med all tänkbar finess men var nog ett absurt appendix till Dutilleuxk­onserten. Såframt, förstås, tanken inte var att bereda marken för den ödesmättat dansanta, törhända av självaste döden trakterade felan i symfonins andra sats.

Petri Aarnio gav dock ett högst mänskligt intryck på konsertpal­len och mäkta smakfullt gestaltade han därtill det delikata partiet. Lintu lät symfonin leva och andas på ett naturligt sätt och omsorgen om partituret­s mångfald av detaljer resulterad­e i en skönt skimrande symfonisk mosaik.

Den rytmiska precisione­n instrument­grupperna emellan var inte alltid hundraproc­entigt, men på det hela taget presterade man ett gediget musicerand­e och träblåsarn­a hade en speciellt inspirerad kväll. Purunga ryskan Pelageja Kurennajas lyriska sopran klingade njutbart i finalens pianissimo­partier, medan de volymstark­are avsnitten antydde en gällhet som hon förhoppnin­gsvis får bukt med i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland