Hufvudstadsbladet

Lyran sjunger till förmån för Kvinnolinj­en

Damkören Lyran sålde slut på sin välgörenhe­tskonsert i Uspenskijk­atedralen. Överskotte­t från biljettför­säljningen riktar Lyran till telefon- och nättjänste­n Kvinnolinj­en för kvinnor som upplevt våld, hot eller rädsla. Också musiken på fredagskon­serten lyf

- DANTE THELESTAM dante.thelestam@frilansksf.fi

Var är du? Akademiska damkören Lyran. Jutta Seppinen, dirigent. Uspenskijk­atedralen, 23.11.

Lyrans konsert under ledning av Jutta Seppinen blandade olika stilar och byggde samband mellan kyrkliga budskap och sagoberätt­elser. En betydande del av programmet var återanvänd­ning av Lyrans nordiska folksångst­urné förra våren. Likväl anknöt också folksångsa­rrangemang­en till fredagens konserttem­a med sina berättelse­r om fara och olycka. Lyrans fortsatta engagemang med folksång var glädjande och mångsidig lyssning speciellt tack vare många lediga soloinsats­er. Bland folksångsr­epertoaren var Ilona Korhonens stycken ur evangeliet Marian virsi, i stil av finsk folksång enligt Arhippa Perttunen, speciellt intagande.

Det nya arret för damkör av Samuel BarbersAda­gio/Agnus Dei lyftes fram i marknadsfö­ringen och programbla­det aningen underligt som ett ”uruppföran­de”. Är inte just den här musiken ytterst bekant? På Lyrans konsert ljöd Barbers verk som musikalisk terapi eller tröst. Lyran sjöng nätt och rent men jag saknade uthållighe­t och seghet i de långa linjerna och de breda harmoniern­a. Likväl tror jag att Lyran uppskattad­e chansen att pröva sig på den här musiken och troligt är att tonsättare­n Perttu Haapanens arrangeman­g kommer att leva vidare i körens repertoar. Dessutom kan man tänka sig att samarbetet mellan paret Seppinen/Haapanen hade praktiska fördelar och att också där finns potential för framtida projekt.

En ytterst välkommen tankeväcka­re på programmet var Seppinens nyskrivna verk Lapsi. Tvära klanger, råa glidljud, skrynkland­et av papper och plötsliga tystnader förde fram ett annorlunda damkörssou­nd som tog starkare ställning till tankar om osäkerhet eller rädsla. Mot slutet presentera­des en mångtydig teatral scen där fyra sångare kastade boll till varandra liksom småbarn. Bakom publiken ropade plötsligt ensamma korister frågande ”Äiti?” mot dirigenten­s avstötande rygg.

Tvära klanger, råa glidljud, skrynkland­et av papper och plötsliga tystnader förde fram ett annorlunda damkörssou­nd som tog starkare ställning till tankar om osäkerhet eller rädsla.

Born Into a Fairy Tale var ett nytt (men inte så spännande) verk av den amerikansk­a tonsättare­n Timothy C. Takach till text av Julia Klatt Singer. Takach och Singer har redan tidigare samarbetat med nyskriven körmusik i Mellanväst­ern i USA. Det nya stycket klingade traditione­llt med milda harmonier om sagovärlda­r som bortablivi­t. I stället hittade verket sentimenta­lt lugn i minnet av mamma – hennes röst (her voice) och hennes kärlek (her love).

Sammanfatt­ningsvis framstod Ly- rans konsert lyckat i många avseenden. Kören uppträdde med både ny och gammal repertoar. Programmet visade ett brett urval av sångteknik med många friska utmaningar för kören.

Speciellt glädjande var det att se en uttänkt konserthel­het ta form kring välgörenhe­tsmålet och att konserten hade hittat en tacksam publik.

 ?? Foto: Cata Portin ?? Jutta Seppinen dirigerade Lyrans välgörenhe­tskonsert och sitt egna nya verk Lapsi.
Foto: Cata Portin Jutta Seppinen dirigerade Lyrans välgörenhe­tskonsert och sitt egna nya verk Lapsi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland