Hufvudstadsbladet

En barndom som krigsbarn

- KATARINA

Oväntat blev jag påmind om min tid som krigsbarn i Sverige under fortsättni­ngskriget. Jag tog fram en blus ur mitt skåp. På den gammaldags galgen av trä var ett namn skrivet: Ingegerd Crona. Och jag såg henne framför mig, den småväxta, livliga tant Jejan som tillsamman­s med sin make farbror Gunnar blev mina Sverigeför­äldrar. De var goda vänner till mina föräldrar och när kriget bröt ut erbjöd de sig att ta hand om den lilla Katarina.

Jag bodde flera år hos dem i Stockholm, men till en början var jag så liten att det inte finns några minnen. Senhösten 1943 fick jag komma hem till Helsingfor­s, det var relativt lugnt vid fronten då. Men efter det första stora bombardema­nget över staden i februari 1944 skickades jag tillsamman­s med massor av andra barn i väg med tåg och ångbåt och en lapp om halsen till Stockholm.

Eftersom jag då var i treårsålde­rn började jag minnas vad som hände. Hela min krigsbarns­tillvaro i Sverige är omgiven av ett slags gyllene ljus. Tant Jejan och farbror Gunnar var barnlösa så jag blev gränslöst bortskämd och vilken liten flicka skulle inte trivas med det? Någon nöd led jag absolut inte, det fanns mat på bordet och jag fick fina kläder och om det var brist på någonting, för också i Sverige rådde ransonerin­g, så visste jag inte om det.

Tant Jejan hade två systerdött­rar som var i samma ålder som jag så det saknades inte jämnårigt sällskap. Men det som jag fortfarand­e minns bäst är sommarveck­orna hos tant Jejans föräldrar. De bodde i ett litet samhälle i Halland i södra Sverige. Jag kallade dem för morfar och mormor i Vessigebro. Morfar arbetade som stins och vi brukade gå ner till den idylliska lilla stationen hand i hand för att vinka av tågen med en röd flagga.

För mig blev tiden i Vessigebro den där barndomsso­mmaren som man alltid kommer ihåg, idel solsken och värme och vänlighet. När min pappa på senhösten 1945 kom för att hämta hem mig kände jag inte igen honom, tant Jejan och farbror Gunnar hade blivit mina föräldrar.

Att möta fattigdome­n och matbristen i efterkrigs­tidens Helsingfor­s blev en chock. I kvarteren runt omkring fanns ödsliga utbombade hus med tomma fönsteröpp­ningar som kändes skrämmande. Det var en dyster tid för den bortskämda lillflicka­n som längtade tillbaka till Stockholm. Senare fick jag höra att mina Sverigeför­äldrar hade velat adoptera mig. Tanken är intressant, men på barns vis anpassade jag mig snart till de nya hemförhåll­andena.

I dag tror jag nog inte att jag skulle vilja vara rikssvensk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland