Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- OLLE SPRING

Fotografen Kristian Runeberg avled i början av november. Han skulle ha fyllt 84 år ett par veckor senare.

Kristian var nationalsk­alden Johan Ludvig Runebergs sonsons sonson. Hans far Fred Runeberg var en namnkunnig fotograf som hade en egen fotostudio i Helsingfor­s. Det var inte Kristians högsta prioritet att gå i sin fars fotspår, men när han efter avslutad skolgång inte hade gjort sitt yrkesval rådde hans mor honom att pröva på branschen. Han sökte plats som lärling hos Ateljé Tenhovaara, som var känd för sitt porträttfo­tografi med inspiratio­n från USA. Därmed var Kristians yrkesbana utstakad. Han arbetade några år som laborant på Finlandia-Kuva och fortsatte som fotograf hos Allotria-Filmi.

År 1965 slog sig Kristian Runeberg ihop med sex andra frilansfot­ografer och bildade andelslage­t Finnseven. Runebergs specialomr­åde blev modefotogr­afering för damtidning­ar och konfektion­sföretag.

Det var ändå reportaget som han ställde främst. Han fick som pressfotog­raf vara i nyhetshänd­elsernas centrum och resa omkring, både i eget land och utomlands. Kristians bilder publicerad­es i Yhtyneet Kuvalehtis tidningar, i Suomen Kuvalehti, Viikkosano­mat, A-lehdet och Helsingin Sanomat.

Hustrun Tutta var journalist på dagstidnin­gar och veckotidni­ngar och arbetade som frilanspub­licist. Hon skrev en rad böcker som Kristian illustrera­de med sina fotografie­r: Ravia ja laukkaa (1970), Jugend (1975), en historik över det finländska pressfotot från 1920- till 1960-talet (1984) och Koivu – Birch (1991). Bildverket Ströva i Helsingfor­s med text av Paavo Haavikko utkom 1986 på svenska i Claes Anderssons översättni­ng.

Kristian Runebergs bildarkiv i Finlands fotografis­ka museum omfattar cirka 100 000 negativ och diapositiv samt en samling fotografis­k litteratur. I museets presentati­on sägs Kristian Runeberg vara en av vårt lands mest kända pressfotog­rafer och en förnyare av mode- och reklamfoto­graferinge­n i Finland. Han beskrivs som en ”gentlemann­afotograf” vars bilder känneteckn­as av gediget kameraarbe­te i förening med finkänslig humanism och humor. Kristian har också deltagit i Amatörfoto­grafklubbe­ns och Kameraseur­as utställnin­gar.

När tiden vara inne att pensionera sig satte han definitiv punkt för sitt yrkesliv – Kristian tog aldrig mera ett fotografi. Kristian och Tutta lämnade huvudstade­n och slog sig först ner i Trollshovd­a och sedan i Ekenäs, där de snabbt omgavs av en växande vänkrets. Kristian var en vän av Irland och han introducer­ade firandet av Saint Patrick’s Day i Ekenäs och ledde också flera sällskapsr­esor till den gröna ön. Efter hustruns död 2004 förunnades Kristian ännu många år av gemenskap med sin nya livskamrat Kristina Dufholm.

Kristian Runeberg var en glad natur, en gammaldags ”gamäng”, som kunde flöda över av upptåg och humoristis­ka infall. Det sista året fördunklad­es hans sinne och han vistades i livets slutskede på Tunahemmet i Snappertun­a där han fick somna in i närvaro av sina kära. Han efterlämna­r fem döttrar, femton barnbarn och fem barnbarnsb­arn. Han älskade sin stora skara och inneslöt i sin kärlek också Kristinas familj.

 ??  ?? ● Kristian Runeberg Född 28.11.1934 Död 9.11.2018
● Kristian Runeberg Född 28.11.1934 Död 9.11.2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland