Hufvudstadsbladet

Fyrsällska­pet fokuserar på estniska fyrar

- HBL

Fyrarna längs våra kuster berättar om livet i en svunnen tid. Finlands fyrsällska­p har i sommar besökt fyra intressant­a fyröar i Finska viken och gjort en trespråkig dokumentär från dem, på svenska, finska och estniska. Filmen Eldtornen visas nu under fyrsällska­pets turné genom Svenskfinl­and.

Filmteamet har besökt fyröarna Gustavsvär­n, Bengtskär och Rönnskär på den finska sidan och Ormsö, Dagö, Odensholm och Keri på den estniska sidan. På öarna träffar de öbor som har anknytning till öns fyr. På den estniska sidan färdas gruppen i spåren efter de sista kustsvensk­arna, som i praktiken landsförvi­sades av de sovjetiska styrkorna.

På Odensholm finns få minnen kvar av den svenska bosättning­en och bara en estnisk familj bor där. På Ormsö finns en sista svenska kvinnan kvar, Maria Gilbert. På Keri nordost om Tallinn försöker en grupp aktiva fyrvänner rädda den historisk värdefulla fyren som håller på att förfalla.

Dokumentär­filmen Eldtornen är 60 minuter lång och visas bland annat i Åbo, Hangö och Mariehamn. I huvudstads­regionen visas filmen i Esbo vid Iso Omenas bibliotek tisdagen den 27 november klockan 17.30 och 18.30 och i Kyrkslätt vid kommunhuse­t onsdagen den 28 november klockan 17.30 och 18.45. Det är fritt inträde.

 ?? FOTO: PEKKA VäISäNEN ?? Filmteamet är på toppen av den nästan 500-åriga fyren på Köpu i Estland.
FOTO: PEKKA VäISäNEN Filmteamet är på toppen av den nästan 500-åriga fyren på Köpu i Estland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland