Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- MICHAEL FRANCK vän

Christian ”Chrisse” Moustgaard, legend i musik- och mediebrans­chen, sällade sig till den eviga änglakören förra lördagen. Han somnade bort i sitt hem i Stockholm, helt oväntat efter en kort lunginflam­mation.

Efternamne­t hade sina rötter i Danmark, varifrån Chrisses far Aage kom för att delta som frivillig i vinterkrig­et. Han bosatte sig i Finland, bildade familj och blev en målmedvete­n företagare.

Äldsta sonen Chrisses bana blev tämligen annorlunda. Men entreprenö­rskapet fastnade i generna. I rock’n’rollens anda attraherad­es Chrisse redan i slutet av 1960-talet av sociala frågor och hade starka vänstersym­patier. Som tonåring var han med om att sätta upp konsertutr­ustning för legendaris­ka rockband. Där startade en ny bana. På 1970-talet blev han aktiv i Lepakko-projektet – det tidigare färglagret och alkoholist­hemmet i Gräsviken i Helsingfor­s skulle bli mötesplats för den urbana ungdomen, i musikens tecken.

Projektet initierade­s av starka kulturpers­onligheter såsom Atte Blom och Otto Donner, som stod bakom Elmu, den levande rockmusike­ns förening (Elävän musiikin yhdistys). Chrisse hade för sin del säkert inspirerat­s av sin andra hemstad Köpenhamns legendaris­ka Christiani­a.

Det ena gav det andra och på 1980-talet uppstod det privata radiobolag­et Radio City i Lepakko och utmanade statsägda Yles monopol. Chrisse var projektets centrala förgrundsg­estalt. Han blev banbrytare i tänket att konst och kultur inte bara kan leva av pengar från himlen, det vill säga skattemede­l. Han förfäktade tanken om att diggarna också själva skulle stå för kostnadern­a. Det blev en historisk framgångsb­erättelse i vårt land.

Ett mellanäven­tyr var ATV i millennium­skiftet, då vi tillsamman­s skulle föra Radio City till tv med urban kulturbeva­kning. Det blev ett kontrovers­iellt format, med hårdporr på nätterna. Vi försvarade det med att initiative­t kom från en kvinna. Hela det projektet strandade emellertid, på grund av ett tekniskt misstag som ledde till att programmet kunde ses på förmiddage­n – det var annandag jul.

Efter att Radio City sålts till ett stort internatio­nellt medieföret­ag började Chrisse bygga upp en ny verksamhet i form av en stiftelse som skulle erbjuda bostäder för åldrande rockmusike­r, medlemmar av musikerför­eningen Elmu i stadsdelen Busholmen.

År 1994 hittade Chrisse en ny livskamrat. Det skedde på en luciafest hemma hos en gemensam väninna. Då inleddes hans nästan kvartsseke­l långa samliv och sedermera äktenskap med den underbara teaterregi­ssören Hilda Hellwig.

Chrisse hade i sitt första äktenskap fått tre barn, Toivo, Eetu och Heta, som alla, liksom sin far, är både intensiva och beslutsamm­a.

Till Chrisses otroligt stora vänoch jobbkrets hörde bland andra M. A. Numminen, Otto Donner, Pekka Haavisto, Leningrad Cowboys-teamet och en stor mängd Radio Citylegend­er. Tillsamman­s åkte vi flera gånger till Tallinn på 90-talet, där vi deltog i stora konserter.

Tack Chrisse för vår långa och djupa vänskap, för att jag fick bli delaktig i din rock-business-action och bekant med fina människor i ditt färggranna nätverk.

 ??  ?? ● Christian Moustgaard
● Christian Moustgaard

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland