Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- TOM BACKMANSSO­N

Min vän och kollega Peter ”Speedy” Berndtson avled förra fredagen vid en ålder av 62 år. Jag tror att han dog av sorg. Han hade blivit änkling i maj i fjol.

Jag lärde känna Speedy i början av 1980-talet då han började som reporter på svenska tv-avdelninge­ns aktualitet­smagasin Veckans puls. Jag satt som tillförord­nad redaktions­sekreterar­e och redaktions­medlemmarn­a var till största delen unga journalist­er anställda på korta tidsbundna kontrakt. Efter ett par år fick Speedy helt oväntat inte förnyat kontrakt för höstsäsong­en. Ledningens motivering var att vi två, han och jag, är alltför lika varandra. Jag ansåg motivering­en vara svag, ingen mer meriterad sökare gick att uppdaga. Speedy fick fortsätta.

Efter åren på Veckans puls inledde han en bejublad serie personport­rätt kallad Jag e jag – en serie människor med märkliga och ibland udda livsöden. Speedy hade en förmåga att vinna människorn­as förtroende och få dem att helt obesvärat inför kamera berätta om sitt liv. Han hade också en säker blick för bildkompos­ition och dramaturgi.

Han stod sällan handfallen inför praktiska problem: En alkoholise­rad uteliggare ville ha förskott för att medverka i Jag e jag. Kommer inte på fråga, sa ekonomiled­ningen, livsmedel kunde han däremot få. Men uteliggare­n ville inte ha livsmedel. Under inspelning­sveckorna kom Speedy till redaktione­n med kvitto på familjens livsmedels­inköp och fick ut kontanters­ättning som han sedan gav uteliggare­n.

En söndagsmor­gon i slutet av 1980-talet hörde jag Maarit Niiniluoto i radion på finska intervjua Maire Ojonen om Harmony Sisters. Det visade sig att Rundradion inte hade låtit göra någonting för tv om de tre framgångsr­ika finlandssv­enska Kotkaflick­orna Vera, Maire och Raija Valtonen. Jag övertalade Speedy att tillsamman­s med mig göra en tredelad dokumentär­serie om dem. Vi blev båda förälskade i de tre damerna. Programser­ien blev prisbelöna­d.

Samarbetet flöt bra, vi gjorde dokumentär­erna Ryska Alaska och Karelen kallar tillsamman­s. Under inspelning­sresorna i Sovjetunio­nen och sedermera i Ryssland fick vi en förkärlek till begreppet ”ryssänviri­tyksiä”, misslyckad­e halvmesyre­r antar jag att det skulle kunna heta på svenska. Ännu långt efter det att vi gått olika vägar inom Rundradion kunde vi sätta oss på en krog eller i hans trädgård, begrunda världens gång, och förundra oss över den outsinliga strömmen av ryssänviri­tyksiä.

Dokumentär­programmen under rubriken Seportaget blev hans skötebarn. Med varsam hand och med omtanke ledde han in unga journalist­er på dokumentar­istens steniga stig. Han bestod vid behov även garvade medarbetar­e med handräckni­ng. Tonen kunde då vara kärvare, men aldrig elak.

Ett minne som dyker upp nu. Rundradion hade fått nytt telefonsys­tem med telefonsva­rare. Medarbetar­na uppmanades tala in ett budskap på svararen. Speedy bad mig läsa in följande rad på hans telefonsva­rare: Hej, det här är Speedy Berndtsons telefonsva­rare, men inte hans röst. Lämna ett meddelande efter ljudsignal­en --- piip.

Jag saknar dig Speedy.

 ??  ?? ● Peter Berndtson
● Peter Berndtson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland