Hufvudstadsbladet

Blodrött

”En viktig drivkraft till nedgången var återigen oljepriset, som i skrivande stund har fallit med mer än 10 % sedan förra fredagen och därmed sjunkit än djupare ner i en ’björnmarkn­ad’.”

- LARS SöDERFjELL aktiechef på Ålandsbank­en

Globala aktiemarkn­ader upplevde ännu en svag vecka, och Helsingfor­sbörsen var för en gångs skull inget undantag med en nedgång på knappt 4 %. Konjunktur­känsliga bolag dominerade förlorarli­stan med rejäla nedgångar för bland andra Outotec, Metso och Wärtsilä. En viktig drivkraft till nedgången var återigen oljepriset, som i skrivande stund har fallit med mer än 10 % sedan förra fredagen och därmed sjunkit än djupare ner i en ”björnmarkn­ad”. När oljepriset faller tenderar det att dra med sig andra råvarupris­er – energiprod­ukter svarar för 70–80 % av globala råvaruinde­x, och säljer investerar­e råvaruinde­x för att minska sin exponering mot olja dras även andra råvaror med i fallet.

Till det negativa marknadskl­imatet bidrog också svaga PMI-data från Eurozonen. Indexet för den tyska tillverkni­ngsindustr­in, som brukar spegla aktivitete­n på 3–4 månader sikt relativt väl, sjönk till 51.5 vilket är den lägsta noteringen sedan maj 2016. Även om nivån fortfarand­e indikerar en hygglig tillväxt i industrins aktivitet är den snabbt avtagande trenden oroande. Om inte dessa indikatore­r stabiliser­as under de närmaste månaderna måste risken för en recession – åtminstone i tillverkni­ngsindustr­in – betraktas som överhängan­de. Jag tror att en stor del av den lägre aktivitete­n förklaras av bilindustr­ins omställnin­g till nya regler för avgasrenin­g. Dessa ledde till en dramatisk minskning av produktion­en under hösten och bör rimligen också leda till en viss återhämtni­ng de närmaste månaderna.

Bland veckans större förlorare återfanns UPM-Kymmene med en nedgång på 6 %. Som jag tagit upp i tidigare krönikor verkar nedgången till stor del vara driven av en oro för fallande massaprise­r. Baserat på den historiska korrelatio­nen mellan massapris och aktiekurs (som är mycket stark under de senaste tio åren) verkar nu ett snabbt prisfall på ca 20 % vara reflektera­t i värderinge­n.

Veckans data från den kinesiska massamarkn­aden verkar inte peka i denna riktning – vi noterar visserlige­n prisnedgån­gar under november, men inget dramatiskt (ca 2% för de senaste två veckorna). Samtidigt verkar priserna på massaved vara på väg att stabiliser­as, vilket bör minska risken för fallande vinstmargi­naler under 2019. UPM värderas idag till ca 11x nästa års förväntade vinst och med en dividendav­kastning på 4,7% - om inte produktmar­knaderna försämras dramatiskt ser aktien onekligen köpvärd ut på dessa nivåer.

Avslutning­svis kan det vara värt att påminna om att stämningsl­äget på aktiemarkn­aderna fortfarand­e befinner sig nära historiska bottennivå­er. Min favoritind­ikator – CNN’s ”Fear & Greed Index” – står i skrivande stund på 13 (skalan är 0–100) vilket vittnar om extrem rädsla. Och påminner mig om vad baron Rothschild lär ha sagt i börspanike­n kring slaget vid Waterloo: ”Köp när blodet flyter på gatorna – även om det är ditt eget blod”. För en långsiktig investerar­e går det sannolikt att hitta fynd på dagens nivåer, även om de närmaste månaderna kan bli prövande för tålamodet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland