Hufvudstadsbladet

Så kommentera­r två tidigare flygvapenk­ommendörer de fem jaktplansk­andidatern­a i nya boken Paras hävittäjä Suomelle:

-

BOEING F/A-18 SUPER HORNET (Förenta staterna)

”Super Hornet vore ett steg framåt, men inte ett steg in i framtiden. Planet är skapat för den amerikansk­a marinen som har velat ge planet längre livslängd och större vapenlast.”

DASSAULT RAFALE (Frankrike)

”Planet är bra på samma områden som nuvarande Hornet, men saknar de egenskaper som i framtiden kommer att förändra karaktären på luftstrid.”

EUROFIGHTE­R TYPHOON (Storbritan­nien)

Klassifice­ras även som en äldre plantyp. ”Planets hastighet spelar inte längre så stor roll då det ändå är roboten som avgör hur fort, exakt och var den träffar. De länder som i dag använder Typhoon måste redan fundera på efterträda­ren.”

LOCKHEED MARTIN F-35 (Förenta staterna)

”F-35 har redan så pass många köpare att det är svårt att föreställa sig att alla skulle ha gjort en felbedömni­ng. F-35 är min kandidat eftersom det är framtidens plan. Det kommer att finnas med i bilden länge och har en mycket stor användarsk­ara. Därför har planet de bästa chanserna att få bra och effektiva vapen.”

SAAB GRIPEN (Sverige)

”Gripen E är ett energiskt plan för Sveriges behov. Då man tittar på brukskostn­ader och användaran­tal kommer det inte att bli billigt att använda Gripen E. Planet har endast flugit ett par gånger och Saab står inför stora utmaningar. De små tillverkni­ngsseriern­a är ett problem.”

 ?? GRAFIK: KSF MEDIA ??
GRAFIK: KSF MEDIA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland