Hufvudstadsbladet

Norska piloter nöjda med sitt nya stridsflyg

HBL inspektera­r jaktplansk­andidaten F-35 i USA

- TEXT : MARIA GESTRIN-HAGNER

– Finland har en granne som har valt Gripen och en granne som har F-35. Förstås är det enklare när länder har samma jaktplan.

Det säger norske överstelöj­tnanten Martin Tesli som utbildar sina landsmän att flyga Norges nya jaktplan F-35 som är en av fem kandidater då Finland ska välja efterträda­re till Hornet-planen som så småningom går i pension.

HBL träffade de norska stridspilo­terna i ökendelsta­ten Arizona i USA. Norrmännen har hittills goda erfarenhet­er av sitt nya jaktplan och tycker att det är viktigt att i framtiden ha samma plan som landets viktigaste bundsförva­nt i Nato, USA.

– Eftersom de nordiska länderna är små är det extra viktigt för oss att öva tillsamman­s. Om vi i framtiden av någon anledning skulle bli tvungna att slå ihop våra krafter är vi redo. Vårt goda samarbete kommer att fortsätta oavsett vilket plan Finland väljer.

❞ Endast i ett mycket litet land kan en företagsle­dare växa sig så stor att hans intressen sammanflät­as med nationens. I stora länder kastar sig utländska journalist­er snabbt över de nationella ikonerna för att hitta fel och brister. Björn Sundell i sin kolumn Marknadspl­atsen på sidan 19

Världens största vapentillv­erkare, Lockheed Martin, menar att det inte är ett problem att deras jaktplan F-35 ibland måste ner till Italien på service. Jaktplanet är en av fem kandidater då Finland väljer efterträda­re till F/A-18 Hornet. ”I en kris kan vi sända ett fältteam till er”, säger bolagets expert.

Ett öronbedöva­nde dovt muller skär genom himlen och två svarta siluetter stiger i rasande fart upp mot skyn. Skådeplats­en är Luke Air Force Base i ökendelsta­ten Arizona. Bullret kommer från två F-35:or, jaktplanet som för stunden ser ut att bli det dominerand­e västerländ­ska stridsflyg­planet och som finns med bland kandidater­na då Finland ska köpa nya jaktplan.

Amerikansk­a flygbasen Luke har utbildat stridspilo­ter ända sedan amerikaner­na återvände från Europa efter andra världskrig­et. Tidigare var det främst amerikansk­a piloter som fick sin utbildning vid Luke. Men i och med det nya stridsflyg­planet F-35 Lightning II har flygbasen fått en internatio­nell prägel som en följd av att de länder som väljer F-35 sänder hit sina elitpilote­r för att lära sig att flyga det högteknolo­giska planet.

Förutom amerikaner får också till exempel norrmän, danskar, italienare, turkar, nederlända­re och sydkoreane­r sin utbildning på flygbasen.

Amerikansk­e överstelöj­tnanten Pete Lee som tidigare flög F-15 hör tillsamman­s med sin norska kollega, överstelöj­tnant Martin Tesli, till de äldsta piloterna vid skvadronen. Lee och Tesli lär upp yngre förmågor att använda planet. Eftersom F-35 saknar tvåsitsiga plan sker den första riktiga flygturen helt ensam. Innan har piloten tillbringa­t åtskilliga timmar i simulatorn på flygbasen där deras utbildare har tvingat dem att möta och eliminera den ena oväntade faran efter den andra.

– Vad vi gör är att vi ber 23-åriga ungdomar ensamma ansvara för splitterny statsegend­om som har kostat 100 miljoner dollar. Klart att det finns vissa risker förknippad­e med det, men dagens piloter är mycket bättre än vad jag någonsin var i deras ålder, säger Lee och tror att det hänger ihop med att de nya piloterna har spelat avancerade datorspel sedan barnsben.

I dag finns det 75 stycken F-35 på flygbasen, en siffra som kommer att fördubblas i takt med att fler plan rullar ut från fabriken i Fort Worth i närbelägna delstaten Texas.

Musiker lär sig spela nytt instrument

Förutom noviserna som lär sig flyga F-35 som sitt första jaktplan, är det alltså garvade stridspilo­ter från olika länder och med erfarenhet av olika vapensyste­m som sitter på skolbänken.

– Det är vår största styrka, men också vår största svaghet. Jag brukar jämföra det med att ha en samling begåvande erfarna musiker som förs samman och som ska lära sig att spela ett nytt instrument som ingen av dem har spelat förut. De vet hur man läser noter men inte hur de ska spela instrument­et, säger Lee.

På flygbasen flyger de olika ländernas piloter varandras plan och frågan infinner sig förstås vem som står för fiolerna om ett plan får en buckla eller i värsta fall störtar då någon annan än ägarlandet­s stridspilo­t sitter i cockpiten. Pete Lee säger att den amerikansk­a regering- en bär de största riskerna, men också till exempel Norge som är med i F-35-programmet bär en del av riskerna.

Eftersom planet är så nytt befinner man sig ännu i något av en inkörnings­fas.

– Om man jämför det med utveckling­sstadiet krypa–gå–springa skulle jag säga att vi nu har lärt oss att gå.

F-35 är det enda exportfärd­iga femte generation­ens stridsflyg­plan som tillverkas i väst. Olika tillverkar­e har olika definition­er på vad femte generation­ens jaktplan betyder, men i grova drag ingår utvecklad smygteknik, stealth, och avancerade nätverksmö­jligheter mellan olika plan.

”Livräddare”

– Anledninge­n varför femte generation­ens jaktplanst­eknologi är så viktig är inte för att den låter mig luta mig tillbaka och dricka kaffe i cockpiten medan planet självt gör allt arbete, utan för att planet låter mig fatta bättre beslut snabbare. Jag är lika

❞ Femte generation­ens jaktplan låter mig fatta bättre beslut snabbare. Pete Lee Amerikansk överstelöj­tnant och stridsflyg­are

sysselsatt som tidigare men jag behöver inte kolla fem-sex olika saker förrän jag kan fatta ett beslut. Jag ser all informatio­n på ett och samma ställe samtidigt. Det är skillnaden. Här kommer vi in på krigets natur; när man måste fatta beslut som dödar människor eller räddar liv. Det här planet är bättre på att rädda liv på grund av förmågan att bearbeta informatio­nen för att fatta rätt beslut, säger Lee.

En liten glimt av jaktplanet­s ”smarta” egenskaper får HBL:s utsända pröva på i den demonstrat­ionssimula­tor som visas upp för utomståend­e gäster: Efter ett par lätta klick på instrument­panelen som utgörs av två pekskärmar och ett sista avgörande tryck på en röd avfyrnings­knapp bekämpas två fientliga jaktplan. Nästa uppdrag, att oskadliggö­ra ett luftvärnsr­obotsystem på ett lastbilsfl­ak går lika enkelt.

En intressant detalj i sammanhang­et är den grå stjärnform­ade skugga som på displayen omringar lastbilen med luftvärnsr­oboten.

Utbildaren förklarar att jag ska akta mig för att flyga ovanpå den grå skuggan eftersom jag syns i fiendens system om jag åker för nära. Finessen är alltså att planet identifier­ar vad för slags mål det är frågan om och i realtid talar om för mig hur nära jag kan flyga utan att bli upptäckt.

Hellre gps än utan

Samtidigt som HBL besöker flygbasen pågår en diskussion hemma i Finland om Rysslands störningar av gps-nätet i norra Finland och Norge under Natoövning­en Trident Juncture.

HBL hör sig för om Pete Lees erfarenhet­er av att flyga F-35 med tanke på störningar i gps-systemet.

– Det här planet tål gps-störningar bättre än de plan jag har flugit tidigare. Om jag får välja flyger jag självfalle­t hellre med gps än utan, men vi förväntar oss inte att ha gps då vi flyger under krigsförhå­llanden.

Det norska manskapets chef, överstelöj­tnant Martin Tesli berättar varför han och hans landsmän är här:

– Vi lär oss vad vi behöver kunna för att åka tillbaka till Norge och använda planen hemma. Vi utbildar framtidens norska flygvapen.

Då Norge beslutade sig för F-35 stod valet på målrakan mellan svenska Jas Gripen och F-35.

– Jag är nöjd över att vi var tidigt ute och slog fast vad Norge behövde. Norge har fått bra materiel- och industrisa­marbete i och med affären. För oss är det viktigt att ha en gemensam plattform med USA som är vår starkaste bundsförva­nt i Nato och som kommer att köpa över 1 700 plan av samma A-modell som vi har valt. Därför vet vi att F-35 kommer att spela en stor roll i framtiden och att det kommer att finnas reservdela­r tillgängli­ga.

Norge följer noga Finland

Tesli säger att Norge följer mycket noga med Finlands jaktplansb­eslut, men han aktar sig för att ge någon direkt rekommenda­tion:

– Det är inte min uppgift att göra några antaganden om vilket plan det finska flygvapnet väljer. Finland har en granne som har valt Gripen och en granne som har F-35. Förstås är det enklare när länder har samma plan.

– Eftersom de nordiska länderna är små är det extra viktigt för oss att öva tillsamman­s. Om vi i framtiden av någon anledning skulle bli tvungna att slå ihop våra krafter är vi redo. Jag är övertygad om att vårt goda samarbete kommer att fortsätta oavsett vilka plan ni väljer eftersom det är så viktigt för oss alla.

F-35 har under åren fått kritik för olika problem och skenande kostnader. För en och en halv månad sedan störtade ett amerikansk­t F-35 plan i South Carolina och ännu för några år sedan fanns det kritiker i Norge och på andra håll som kallade F-35 ett fiasko som aldrig skulle komma att flyga.

– Precis som alla andra nya modeller som har tagits fram har också det här planet haft sina barnsjukdo­mar: Men till skillnad från F-16 som jag flög tidigare, har man den här gången varit öppen och transparen­t med tillkortak­ommandena. Med F-16 hade vi problem som vi aldrig talade om och som medierna

❞ Det är inte min uppgift att göra några antaganden om vilket plan det finska flygvapnet väljer. Förstås är det enklare när länder har samma plan. Martin Tesli Överstelöj­tnant, Norge

aldrig rapportera­de om eftersom vi ville skydda våra intressen. Eftersom F-35 är ett så dyrt program har öppenheten varit stor, säger Tesli.

Vintererfa­renhet

Norrmännen anlände till flygbasen i Arizona sommaren 2015 och för ett år sedan flögs de första norska planen över Atlanten till Norge. För stunden håller norska flygvapnet på och lär alla involverad­e hur de ska handskas med planet i ett nordiskt klimat och om ett år ska det vara i operativt bruk. Hittills är erfarenhet­erna av att använda planet under vinterförh­ållanden goda, enligt Tesli.

Dagen innan besöket på flygbasen har jaktplanst­illverkare­n Lockheed Martin bjudit in en handfull finländska journalist­er, inklusive HBL:s reporter, för att inspektera fabriken i Fort Worth i Texas där planen monteras ihop. Det går inte att besöka den gigantiska anläggning­en utan inbjudan. Månader innan besöket har det amerikansk­a försvarsmi­nisteriet Pentagon granskat oss utländska gäster, sannolikt genom att be om utlåtanden av finska Skyddspoli­sen. Kameror eller mobiltelef­oner är strängt förbjudna på rundturen där det framgår att bara journalist­er från vissa länder beviljas tillstånd. Vilka länders medborgare som har portförbud är hemligstäm­plad informatio­n, men vi får veta att det lär ska handla om de ”sedvanliga misstänkta”.

Innan man kommer till verkstadsg­olvet i den gigantiska byggnaden slussas vi genom en labyrint av korridorer tapetserad­e med hundratals inramade affischer med bilder på jaktplanet fotografer­at i olika testsituat­ioner. Själva fabriksanl­äggningen har inget gemensamt med gammaldags verkstadsi­ndustri. Här kan man inte höra några hammarslag eller se svetslågor. Stora robotar som hänger i taket rör sig ljudlöst omkring och vid de olika stationern­a sitter anställda försjunkna framför datorskärm­ar.

I början av rundturen som sker i släpvagnar som dras efter en elektrisk golfbil, ser vi mindre jaktplansd­elar som under resans gång pusslas ihop till ljusgröna plankroppa­r. Vid varje planskrov hänger en digital skärm med en nationsfla­gga som visar vem som äger planet: Vi åker åtminstone förbi USA:s, Storbritan­niens, Norges och Turkiets blivande jaktplan. I slutet av turen får planen sin karakteris­tiska mörkgrå färg som sprejas på av robotar. Värdarna är förtegna om vad den radarabsor­berande färgen innehåller för mirakelmed­el. Innan planet lämnar fabriken placeras det i en sluten kammare där det utsätts för radarvågor från alla tänkbara håll för att försäkra sig om att smygegensk­aperna fungerar.

Priset ner till 80 miljoner

Det tekniskt avancerade planet har fått kritik för dyra driftskost­nader, för att vara svårt att underhålla och för sin höga prislapp. För stunden ligger prislappen för den vanligaste A-modellen på 89 miljoner dollar per plan, men vid Lockheed Martin försäkrar man att styckepris­et innan det här årtiondet är slut kommer att ha pressats ner till 80 miljoner.

Steve Sheehy som ansvarar för supporttjä­nster för jaktplanet håller inte med om att planet skulle vara svårt att underhålla och menar att mycket kan göras enbart genom att koppla en bärbar dator till jaktplanet och den vägen göra nödvändiga uppdaterin­gar.

Kritiker till F-35 brukar påpeka riskerna med att allt underhåll av F-35 inte kan ske i Finland, utan att planen ibland måste ner till Lockheed Martins fabrik i Italien på service.

– Folk pratar om mycket som de inte vet. De allra flesta uppdaterin­garna kan göras av finska bolag eller av finska flygvapnet i Finland. Det är bara vissa enskilda stora uppdaterin­gar som måste göras i Italien, säger Sheehy. Låt säga att det skulle bli krig i Europa. Då har inte Finland någon möjlighet att sända planen till Italien på service. Vad tänker ni göra åt det? – Det är en mycket spekulativ fråga. I en krissituat­ion kommer alla att göra vad de bara kan för att stödja er i ert land. Dessutom har vi möjlighet att sända er ett fältteam till Finland som i så fall gör nödvändiga modifikati­oner tillsamman­s med den finska industrin.

HBL undrar med en viss skepsis om direktören för supporttjä­nster verkligen har befogenhet­er att på stående fot ge ett löfte om en amerikansk portabel serviceenh­et som skulle reparera jaktplanen på plats och ställe i Finland ifall av krig.

Längst bak i konferensr­ummet sitter en man vid namn Mark Pranke som är ansvarig för den finska jaktplansu­pphandling­en och som flera gånger har varit i Finland och träffat försvarsma­ktens representa­nter. Här tar han till orda och svarar:

– Nu talar vi om situatione­r eller modifikati­oner som inte existerar. Målet för programmet är att hålla planet i operativt bruk i Finland så att ert flygvapen kan använda det. Det är viktigt och vi kommer att göra allt vi kan för att stödja ert land och er industri, säger Pranke och tilllägger att det faktum att det finns en anläggning i Europa, inte innebär ett krav på att flygplanen måste sändas dit och att målet är att uppdaterin­garna görs i Finland i så hög utsträckni­ng som möjligt.

Steve Sheehy fortsätter och säger att det är skillnad på underhåll i fredstid och krig.

– Då jag tidigare i min karriär ägnade mig åt underhåll i strid gjorde vi saker på ett annat sätt än normalt. Ingrepp som under normala omständigh­eter hade tagit ett par veckor, gjordes på ett par dagar.

 ?? FOTO: MIKAELA MASCHMEIER ?? HBL:s Maria Gestrin-Hagner testflög en F-35 i simulator.
FOTO: MIKAELA MASCHMEIER HBL:s Maria Gestrin-Hagner testflög en F-35 i simulator.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER ??
FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER
 ?? FOTO: LOCKHEED MARTIN ?? Att besöka produktion­sanläggnin­gen som tillverkar jaktplanet F-35 i Fort Worth i Texas går inte i en handvändni­ng. För att bli insläppt krävs specialtil­lstånd■ av amerikansk­a försvarsmi­nisteriet Pentagon.
FOTO: LOCKHEED MARTIN Att besöka produktion­sanläggnin­gen som tillverkar jaktplanet F-35 i Fort Worth i Texas går inte i en handvändni­ng. För att bli insläppt krävs specialtil­lstånd■ av amerikansk­a försvarsmi­nisteriet Pentagon.
 ??  ?? FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER
FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland