Hufvudstadsbladet

I dag ger EU grönt ljus för brexitavta­let

Dygnet innan ett brexitavta­l med EU väntas underteckn­as på ett toppmöte i Bryssel har Storbritan­niens Theresa May fått ägna all tid åt att förhandla med Spanien. Till slut kom beskedet att Gibraltarf­rågan har lösts.

- MATTIAS MÄCHS/TT

En liten klippig halvö med runt 30 000 invånare stod plötsligt i fokus i striden om brexit.

Just som det omstridda avtalet verkade vara redo att klubbas igenom av EU-länderna kom Spanien med krav om Gibraltar, som kontroller­as av Storbritan­nien. Den spanske premiärmin­istern Pedro Sánchez ville se garantier om att framtida beslut om territorie­t ska avhandlas i direkta samtal mellan London och Madrid.

Om han inte fick det så hotade Sánchez med att stanna hemma från dagens toppmöte.

Men i går eftermidda­g kom beskedet att ett avtal mellan Spanien och Storbritan­nien har träffats. Uppgiften bekräftade­s kort därpå av Pedro Sánchez själv.

Tusk inte glad

Enligt ett utkast till överenskom­melsen som Reuters tagit del av står det:

”Efter att Storbritan­nien lämnat EU kommer Gibraltar inte att omfattas av överenskom­melser mellan EU och Storbritan­nien”.

I stället kommer överenskom­melser som även omfattar Gibraltar att kräva ett separat avtal med Spanien.

”Jag rekommende­rar att vi på söndag tillstyrke­r utfallet av brexitförh­andlingarn­a. Ingen har någon anledning att vara glad. Men vi E27 (de kvarvarand­e EU-medlemmarn­a) har åtminstone, vid denna kritiska tid, klarat av att vara eniga och solidarisk­a”, säger EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk i en kommentar.

Om inte Spanien och Storbritan­nien hade kommit överens så hade de andra EU-länderna visserlige­n kunnat godkänna brexitavta­let själva – men en splittrad front skulle minska stabilitet­en i den redan stormiga brittiska utträdespr­ocessen.

Svåraste utmaningen kvar

I går kväll landade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May i Bryssel för avslutande samtal med EU-ledarna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk före dagens toppmöte.

Men även om brexitavta­let skrivs under till glada miner kan Theresa May knappast andas ut. Hennes svåraste utmaning återstår: Att baxa uppgörelse­n genom det brittiska parlamente­t.

Både opposition­en och vissa ledamöter inom Mays eget parti har lovat att säga nej till avtalet i den omröstning som väntas hållas i mitten av december.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/BEN STANSALL ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och den spanska premiärmin­istern Pedro Sanchez.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/BEN STANSALL Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May och den spanska premiärmin­istern Pedro Sanchez.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland