Hufvudstadsbladet

Jorden runt på 10 år

I augusti åkte finlandssv­enska Matilda Almar i väg på en cykelresa jorden runt tillsamman­s med sin man Peyman Almar. För att spara pengar under resan letar de mat i soptunnor och sover i tält. – Det är mera en livsstil än en resa, säger Matilda.

- ANDREA WIKLUND nyheter@ksfmedia.fi

Finlandssv­enska Matilda Almar träffade sin blivande man Peyman Almar på dejtningap­pen Tinder för två år sedan. Nu cyklar de jorden runt. Resan började i Grankulla för tre månader sedan och nu befinner de sig i Frankrike. För att spara pengar sover de i tält eller under bar himmel, och letar mat i soptunnor.

Då HBL ringer upp Matilda och Peyman Almar har de tagit skydd från regnet på en bar i närheten av staden Dole i Frankrike, norr om Lyon. Härifrån planerar de att åka genom Spanien, via Portugal, för att komma till Marocko.

Med sig har de sina cyklar som de själva byggt ihop, och packning för att kunna leva så enkelt och billigt som möjligt.

– Jag gissar att cykeln och all utrustning totalt väger kring 55 kilo. Då har vi med oss 15 liter vatten, mat och en massa verktyg för att kunna reparera våra cyklar och annan utrustning, säger Peyman.

– Vi har hittat mat i butikernas soptunnor och så har vi plockat nötter och bär då det fortfarand­e fanns. Nu då det börjar bli höstigt tvingas vi helt enkelt bara gå till butiken, säger Matilda.

De flesta nätter sover de i tält eller under bar himmel, men ibland använder de sig av en hemsida för långdistan­scyklister där man kan erbjuda och efterlysa varma duschar. Om de har tur kan de bli inbjudna till lokalborna.

– Nyligen var det en man som bjöd in oss till sitt hem för natten. Vi fick äta med honom och hans familj, säger Matilda.

Ingen exakt rutt

Resan började i Grankulla och är tänkt att ta tio år. Men någon exakt tidsplan har Matilda och Peyman inte.

– Vi vill inte ha någon deadline då vi känner att vi måste vara hemma igen. Det här är mera en livsstil än en resa, säger Matilda.

Idén till resan kom från Peyman. Paret träffades via dejtningsa­ppen Tinder för två år sedan och de gifte sig i juni i år.

– Jag älskar att resa runt och har länge velat göra den här resan, säger Peyman.

– Efter att vi varit tillsamman­s ett tag började Peyman berätta om sin planerade cykelresa och frågade om jag ville följa med. Jag har sedan jag var barn lekt med tanken att gå genom Europa, så jag var nog inte svår att övertala, säger Matilda.

Att leva under enkla förhålland­en är inte nytt för dem. Under två år bodde de i en skåpbil för att spara pengar inför resan.

– Under den tiden insåg jag att jag klarar av att leva under enkla förhålland­en, fast det kan vara kallt och regnigt. Allt är tillfällig­t, säger Matilda.

Paret har en ungefärlig rutt planerad för resan, men i praktiken tar de en dag i taget.

Efter att vi varit tillsamman­s ett tag började Peyman berätta om sin planerade cykelresa och frågade om jag ville följa med. Matilda Almar

Att fotografer­a är något vi båda tycker väldigt mycket om. Då vi ser något fint eller en plats som gör sig bra på bild stannar vi och filmar eller fotar. Peyman Almar

– En så här lång resa går inte att planera, även om man försöker händer det alltid något oväntat. Det blir punktering eller så hittar man inte sina handskar och plötsligt är man en timme försenad, säger Matilda.

– Vi har som mål att cykla 70–80 kilometer per dag. Hittills har vi inte lyckats med det varje dag eftersom vi ofta stannat för att skaffa reservdela­r som kommer bli svåra att hitta när vi kommer till Afrika, säger Peyman.

Lever nära naturen

En avslappnad inställnin­g och en medvetenhe­t om att alla problem är tillfällig­a genomsyrar parets attityd till sitt äventyr.

– Vi gör vårt bästa för att undvika skador och sjukdomar. Vi tränar och stretchar då vi inte cyklar och håller en så god kost som möjligt för att minska riskerna. Det är omöjligt att undvika alla motgångar, men vi hanterar dem då de kommer, säger Peyman.

Trots att de tillbringa­r mycket tid på tumanhand under påfrestand­e förhålland­en, upplever de inte att deras relation lider.

– Klart man blir irriterad ibland, men vi trivs bra i varandras sällskap och man lär verkligen känna varandra så här, säger Peyman.

Även om de njuter av sin resa längtar de hem ibland.

– Jag saknar nog min familj och vänner. Men vi kommer att åka hem till Finland några gånger under resan för att hälsa på, och förhoppnin­gsvis kommer de att hälsa på oss någonstans i världen, säger Matilda.

På väg söderut

Parets resa är väldokumen­terad. De lägger upp bilder på Instagram och Facebook och filmar också videor under sin resa. Elektronik­en laddar de med solpaneler.

– Att fotografer­a är något vi båda tycker väldigt mycket om. Då vi ser något fint eller en plats som gör sig bra på bild stannar vi och filmar eller fotar, säger Peyman.

För tillfället befinner de sig i ett regnväder som enligt prognosern­a ska fortsätta i ytterligar­e tio dagar.

– Nu börjar det bli kallt och vi vill söderut så snabbt som möjligt. Vår utrustning håller oss varma ner till minus fem grader så värst är det då det regnar, sovsäckarn­a torkar inte och allt är vått, säger Peyman.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Totalvikte­n på cyklarna och all packning är runt 55 kilo. Med sig har de bland annat verktyg för att kunna reparera sina cyklar och sin utrustning.
FOTO: PRIVAT Totalvikte­n på cyklarna och all packning är runt 55 kilo. Med sig har de bland annat verktyg för att kunna reparera sina cyklar och sin utrustning.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Resan började i Grankulla och därifrån har paret cyklat igenom Sverige, Danmark och Tyskland. Just nu befinner de sig i Frankrike.
FOTO: PRIVAT Resan började i Grankulla och därifrån har paret cyklat igenom Sverige, Danmark och Tyskland. Just nu befinner de sig i Frankrike.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Matilda och Peyman tar motgångar med ro och oroar sig inte i onödan.
FOTO: PRIVAT Matilda och Peyman tar motgångar med ro och oroar sig inte i onödan.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Paret sover oftast i tält.
FOTO: PRIVAT Paret sover oftast i tält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland