Hufvudstadsbladet

Folketinge­t i Danmark

-

SOCIALDEMO­KRATERNA 47. Ett traditione­llt scocialdem­okratiskt parti. Har ibland kritiserat­s för att alltför mycket likna högerparti­et Venstre. Har närmat sig en invandrark­ritisk linje. ENHEDSLIST­EN 14. Populärt bland unga och förstagång­sväljare. Har en grön och socialisti­sk inriktning. Anser att Danmark har råd och rum att ta emot invandrare.

ALTERNATIV­ET 9. Fokuserar på miljöfrågo­r. Partiet har dragit till sig unga väljare. DET RADIKALE VENSTRE 8. Sociallibe­ralt parti som placerar sig i mitten. Har samarbetat både med högern och de andra vänsterpar­tierna.

VENSTRE 34. Största högerparti­et med en liberalkon­servativ inriktning. Är för en ökad privatiser­ing. Har under de senaste åren tagit en invandrark­ritisk hållning.

LIBERAL ALLIANCE 13. Grundades 2007 som Ny Alliance. Vill vara det liberalast­e partiet i Folketinge­t. Stöds av många unga och förstagång­sväljare. Vill minska byråkratin och minska på antalet lagar och regler.

KONSERVATI­VE FOLKEPARTI­ET 6. Värnar om traditione­lla värderinga­r. Arbete ska löna sig, beskattnin­gen får inte vara för hög.

SOCIALISTI­SK FOLKEPARTI 7. Ett traditione­llt vänsterpar­ti. Vill arbeta för att utjämna klyftan mellan rika och fattiga. Miljöfrågo­r står också högt på deras lista över viktiga frågor.

DANSK FOLKEPARTI 37. Har en nationalis­tisk profil. Till deras viktigaste frågor hör att begränsa invandring­en. Stöder regeringen.

ÖVRIGA 4. Två grönländsk­a och två färöiska partier med en plats var.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland