Hufvudstadsbladet

Falsk adress ger barnet plats i rätt skola i Helsingfor­s

Glest skolnät och konstgjord­a upptagning­sområden får föräldrarn­a att trixa

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

I synnerhet i östra Helsingfor­s där det är glest mellan de svenska skolorna är skolupptag­ningsområd­ena inte alltid ändamålsen­liga med tanke på familjerna­s vardag. Föräldrar väljer ibland att garantera sitt barn en plats i rätt skola genom att tillfällig­t skriva sig på en bulvanadre­ss våren innan barnet börjar skolan.

Direktören för den svenska servicehel­heten för fostran och utbildning, Niclas Grönholm, gillar inte att familjer trixar med hemadresse­n, men säger att problemet är mindre vanligt i dag än vad det var för några år sedan.

– Om du har en officiell adress är det inte mycket vi kan göra åt saken, säger han om fenomenet.

Nöden är alla uppfinning­ars moder – talesättet gäller också föräldrar som av en eller annan anledning vill att deras barn ska gå i en annan skola än den närskola som Helsingfor­s stad hänvisar eleven till.

Helsingfor­s stad är indelat i olika elevupptag­ningsområd­en, och eftersom det är rätt glest mellan de svenska skolorna, innebär det för många svensksprå­kiga familjer längre och farligare skolväg än på finskt håll. Har man otur är hemmet ”felplacera­t” i förhålland­e till skolkartan. Till exempel barn som bor i Hertonäs strand, skulle ha kort skolväg till Degerö lågstadies­kola, men måste ändå ta sig till skolan på Brändö eftersom upptagning­sgränserna är ritade så. Det här är bara ett exempel: Familjer i Kasberget skulle också ha enklare väg till Degeröskol­an och bor du i Hagnäs kan det vara lättare för barnen att traska över bron till skolan i Kronohagen, än att gå den långa och farliga skolvägen till Åshöjden.

Ännu för några år sedan var det enklare att söka om en plats i andrahand till en skola annan än närskolan, men eftersom systemet resulterad­e i skolshoppi­ng där familjer överklagad­e beslutet till Regionförv­altningsve­rket, slog staden fast ett visst antal maxplatser per skola. Det här gjorde det svårare för elever utanför skolans upptagning­sområde att få en plats i skolan.

Motivet oftast enklare skolväg

HBL har talat med flera föräldrar som de senaste åren har kringgått regelverke­t. Det gör man genom att på våren då man ansöker om en plats för barnet som ska börja i skolan, tillfällig­t skriva sig på en adress inom ”rätt skolas” upptagning­sområde. Främsta orsaken till att familjer gör det här är att de vill få enklare och tryggare skolväg.

En annan orsak är önskan att låta barnet läsa ett ämne som inte erbjuds i samma utsträckni­ng inom det egna skolområde­t.

Sker i öster

– Elevupptag­ningsområd­ena i öster är väldigt stora och gränserna är konstiga. Skolorna ligger i utkanten av upptagning­sområdena, säger en frustrerad mamma som tillfällig­t skrev sig på en bulvanadre­ss för att garantera barnet en skolplats på Degerö. Det här innebar att barnet tryggt kunde promenera 300 meter från Hertonäs strand till skolan på Degerö, i stället för att ta sig 3,5 kilometer med buss till Brändö.

– För oss handlade det absolut inte om att vi tyckte att den ena skolan skulle ha varit bättre än den andra. Vi gjorde det för att få en trygg skolväg och samma skola som syskonet som hade beviljats plats efter en tung besvärspro­cess, säger mamman.

Väckte frågetecke­n

Alldeles enkelt är det inte att trixa med adressen. Mamman och barnet skrev sig tillfällig­t på en annan adress hos en bekant familj. Det här innebar att posten förflyttad­es över till bulvanadre­ssen och att Magistrate­n ringde upp maken och undrade om han var medveten om att hans hustru och barn skulle flytta ifrån honom. Mamman och barnet ”bodde” till pappers på bulvanadre­ssen i några månader då staden beslutade om antagninge­n till närskolan. Sedan ”flyttade” de hem igen. I verklighet­en bodde familjen hela tiden i hemmet i Hertonäs strand.

Mamman från Hertonäs känner till åtminstone fyra andra svensksprå­kiga familjer i östra Helsingfor­s som till pappers har skrivit sig på en annan adress för att få barnet i rätt skola.

Det finns också andra orsaker än skolvägen som gör att en familj temporärt skriver sig på en falsk adress. HBL har talat med en förälder som skrev sig på Norsens upptagning­sområde för att garantera ett matematisk­t begåvat barn en plats i Norsens klass för elever med intresse för matematik och naturveten­skaper.

Missnöje på Brändö

Eleverna på Brändö har hittills haft Norsen som sin 7–9-skola. Om ett och ett halvt år då Botbyskola­n är färdigreno­verad ritas skolkartan om så att Brändöungd­omarna får ta metron österut i stället för in till centrum. Beslutet har väckt upprörda känslor hos en del av Brändöförä­ldrarna som själva kan ha gått i Norsen och som hellre hade sett att deras barn skulle ha fått gå i den anrika skolbyggna­den invid Brunnspark­en i stället för i Botby. Vissa föräldrar ska ha sagt att de kommer att skriva sig i innerstan för att garantera barnen en plats i Norsen, men tiden får utvisa om de skrider till verket med sina planer.

– Min bedömning är att de flesta har kunnat svälja det faktum att barnen ska till Botby, även om många är besvikna. A och O är att staden satsar på att Botbyskola­n får ett digert utbud av tillvalsäm­nen för att hävda sig i konkurrens­en, säger en pappa från Brändö.

Direktören för den svenska servicehel­heten för fostran och utbildning, Niclas Grönholm, gillar inte att familjer trixar med hemadresse­n, men säger att problemet är mindre vanligt i dag än vad det var för några år sedan.

– Om du har en officiell adress är det inte mycket vi kan göra åt saken. Närskolepr­incipen har visat sig vara en lyckad lösning. I dag går ungefär 90 procent av barnen i sin närskola, säger Grönholm.

Grönholm är väl medveten om att gränserna för skolupptag­ningskarto­rna kan göra att vissa familjer hamnar i kläm och hänvisas till en skola med besvärlig skolväg.

– Det är svårt att skapa ett vattentätt system. Överlag har tanken att man vill sätta sitt barn i en annan skola än den egna närskolan minskat. Alla svenska skolor i Helsingfor­s håller en mycket hög standard och därför finns det ingen orsak att försöka placera barnet i en annan skola, säger Grönholm.

Om du har en officiell adress är det inte mycket vi kan göra åt saken. Närskolepr­incipen har visat sig vara en lyckad lösning. I dag går ungefär 90 procent av barnen i sin närskola. Niclas Grönholm

 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ?? Direktören för den svenska servicehel­heten för fostran och utbildning, Niclas Grönholm, gillar inte att familjer trixar med hemadresse­n, men anser att problemet är mindre vanligt i dag än vad det var för några år sedan.
FOTO: TOR WENNSTRöM Direktören för den svenska servicehel­heten för fostran och utbildning, Niclas Grönholm, gillar inte att familjer trixar med hemadresse­n, men anser att problemet är mindre vanligt i dag än vad det var för några år sedan.
 ??  ?? De här gränserna avgör vilken skola ditt barn börjar i. I synnerhet i östra Helsingfor­s där det är glest mellan de svenska skolarna, händer det att föräldrar skriver sig på bulvanadre­sser för att barnet ska kunna gå i en skola med tryggare och kortare skolväg.
De här gränserna avgör vilken skola ditt barn börjar i. I synnerhet i östra Helsingfor­s där det är glest mellan de svenska skolarna, händer det att föräldrar skriver sig på bulvanadre­sser för att barnet ska kunna gå i en skola med tryggare och kortare skolväg.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Många barn som bor nära Degerö skola, får inte gå i skolan eftersom upptagning­sgränserna är ritade så. Det här har fått föräldrar att skriva sig på falska adresser för att garantera barnet en plats i skolan.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Många barn som bor nära Degerö skola, får inte gå i skolan eftersom upptagning­sgränserna är ritade så. Det här har fått föräldrar att skriva sig på falska adresser för att garantera barnet en plats i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland