Hufvudstadsbladet

Utredare vill höra polisen i Zimbabwe

Av de fyra finländare som omkom i flygolycka­n i Zimbabwe var tre direktörer i näringsliv­et medan en var advokat. Deras jaktresa fick ett tragiskt slut då planet kraschade av hittills okänd anledning. Finska olycksutre­dare har ännu inte fått kontakt med mo

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Centralen för utredning av olyckor hoppas få kontakt med myndighete­rna i Zimbabwe i dag för att bistå med utredninge­n av flygplansk­raschen i fredags. Under helgen klarnade det att tre av finländarn­a som omkom var direktörer i näringsliv­et, den fjärde jurist. De var på semesterre­sa och jaktsafari då deras plan störtade.

Pekka Ojanpää, vd för Lassila & Tikanoja, UPM-direktören Heikki Vappula och två andra finländare, alla i 50-årsåldern, förolyckad­es på fredagen då flygplanet de färdades i kraschade i ödemarken i södra Zimbabwe. Enligt uppgifter i massmedia befann sig kvartetten på jaktresa under ledning av planets pilot som jobbade i jaktsafari­branschen. Även piloten från Zimbabwe omkom.

”Tragiska nyheter om fyra finländare som har omkommit i en flygolycka i Zimbabwe”, kommentera­r utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) på Utrikesmin­isteriets Twitterkon­to där han framför sitt deltagande i sorgen.

UM bekräftade i lördags att fyra finländare hade omkommit, men myndighete­rna gick inte ut med namnen. Det gjorde däremot de börsbolag som förlorat nyckelpers­oner i sin operativa ledning. Lassila & Tikanoja skriver i ett pressmedde­lande att man fått sorgebudet att vd Pekka Ojanpää har omkommit, och framför sina kondoleans­er.

– Vi har förlorat en omtyckt vd, chef och vän. Det är mycket svårt att förstå, och hela personalen sörjer Pekka och tar del i hans närmastes förkrossan­de sorg, säger direktören för samhällsre­lationer Jorma Mikkonen.

Ojanpää hann leda Lassila & Tikanoja i sju år. Han skulle ha slutat nästa vecka för att ta över som vd för bolaget Suominen. På grund av Ojanpääs frånfälle kommer ekonomidir­ektören Tuomas Mäkipeska att gå in som vd fram till årsskiftet varefter Eero Hautaniemi tar över.

”Visionär och ledare borta”

Heikki Vappula direktör för bioraffine­ringsenhet­en vid UPM, förolyckad­es också. UPM framför sina kondoleans­er via ett pressmedde­lande där vd Jussi Pesonen uttrycker sin tacksamhet för Vappulas insats under tolv år. Vappula jobbade tidigare för Nokia. Pesonen beskriver honom som en visionär och en ledare som törstade efter resultat.

– Såväl hans kolleger som affärspart­ner över hela världen kommer att sakna hans insikter och energi. Det finns inte ord för den här tragedin, säger Pesonen och uttrycker bolagets deltagande i sorgen.

Enligt Helsingin Sanomat omkom också en jurist som tillika var delägare i en större advokatbyr­å. Enligt Ilta-Sanomat var den fjärde mannen Finlandsch­ef för ett internatio­nellt bolag i it-branschen och även vd.

HS har talat med en vän till mannen som flög planet som säger att han var en mycket erfaren pilot och proffs på jaktresor, designade för turister. Han ska ha grundat en organisati­on för att skydda Zimbabwes noshörning­ar från tjuvjakt. Hans företag Buffalo Range Safaris arrangerar bland annat troféjakt, en laglig med omdiskuter­ad form av jakt.

Myndighete­rna i Zimbabwe utreder varför planet finländarn­a färdades i, en Cessna, störtade i provinsen Masvingo i södra Zimbabwe. Enligt sajten Zimlive var planet på väg från flygplatse­n Buffalo Range i Chiredzi till Victoriafa­llen som gränsar till Zambia.

Den finländska generalkon­sulns hustru Sally Ward säger till nyhetsbyrå­n AFP att det var mulet väder vid tidpunkten för olyckan och att planet försökte ta sig ovanför molnen. Inga myndighete­r har veterligen bekräftat detta.

Till nyhetsbyrå­n STT säger polisen i Zimbabwe att inget brott misstänks. Enligt honom var vädret bra vid olyckan.

Plantypen oklar

Olycksutre­dningscent­ralen i Finland hade inte heller i går fått kontakt med Zimbabwes luftfartsm­yndigheter men utgår från att samarbetet kan inledas i dag.

– Om det här hade hänt i Finland och det hade varit zimbabwier som dött skulle vi ha tagit kontakt med vår motpart i Zimbabwe. Jag vet inte varför de inte har hört av sig, kanske är de överarbeta­de, säger direktör Veli-Pekka Nurmi till HBL.

I medier har det förekommit skiftande uppgifter om olycksplan­ets typ, om det var en Cessna 182 eller 206. Nurmi känner inte till plantypen, men är skeptisk till tanken på att det hade varit en Cessna 182:

– Det är ett så litet plan med bara fyra sittplatse­r, men de var fem i planet, och de hade väl en hel utrustning med sig. Det är svårt att tro att de skulle ha trängt in sig i ett så litet plan. Cessna 206 är lite större med plats för sex personer, men som sagt, jag vet inte vilken plantyp det var.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Pekka Ojanpää var vd för Lassila & Tikanoja. Han omkom i flygolycka­n i■ fredags.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Pekka Ojanpää var vd för Lassila & Tikanoja. Han omkom i flygolycka­n i■ fredags.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TROND H. TROSDAHL ?? ■ Heikki Vappula hade hand om bland annat UPM:s cellulosav­erksamhet. Han omkom också.
FOTO: LEHTIKUVA/TROND H. TROSDAHL ■ Heikki Vappula hade hand om bland annat UPM:s cellulosav­erksamhet. Han omkom också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland