Hufvudstadsbladet

Lång arbetslösh­et kräver samordning

Regeringen vill aktivera de arbetslösa, men ny utredning visar strukturfe­l i servicesys­temen för dem som varit länge utan jobb.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

En av regeringen­s stora, och hårt kritiserad­e, reformer är den så kallade aktivering­smodellen, där den som är arbetslös måste visa aktivitet för att få behålla arbetslösh­etsstödet på full nivå.

Ett tidigt resultat av aktivering­smodellen verkar inte helt övertygand­e. Enligt Folkpensio­nsanstalte­n FPA var det bara cirka tio procent av dem som hade fått sitt understöd sänkt under den första granskning­sperioden som uppfyllde aktivering­skravet under den andra perioden. Övriga stannade alltså kvar på den sänkta nivån.

Signalen är att den arbetslöse själv bär ansvar för att få nytt jobb.

En färsk utredning som Social- och hälsovårds­ministerie­t presentera­r visar att också servicen till de arbetslösa behöver uppdateras och koordinera­s.

Utredninge­n gäller långtidsar­betslösa och partiellt arbetsföra personer. Den har gjorts av Tuija Oivo som är direktör vid Arbetsoch näringsmin­isteriet, och rehabilite­ringsläkar­en Raija Kerätär.

I Finland upplever cirka 600000 människor att deras hälsotills­tånd påverkar arbetsförm­ågan. Av dem är ungefär 300000 i arbetslive­t, 240 000 lyfter invalidpen­sion.

Enligt rapporten kunde rätt riktade åtgärder, som vård, rehabilite­ring eller anpassade arbetsförh­ållanden förbättra sysselsätt­ningen för cirka 16 000 av de 81 000 som i år är registrera­de som långtidsar­betslösa. Av hela gruppen är 27 000 helt enkelt i fel kategori, i verklighet­en är de arbetsoför­mögna, och borde få pension och inte arbetslösh­etsunderst­öd.

Orsaken är i hög grad densamma som präglar en hel del av vår sociala trygghet. Servicen ges via många kanaler, och det är svårt att överblicka hela fältet.

Här finns socialtjän­ster, hälsovårde­n, arbets- och näringsbyr­åernas service, kommunerna­s sysselsätt­ningsverks­amhet, ungdomsarb­ete, FPA-tjänster, och dessutom olika privata inrättning­ar.

Koordineri­ngen mellan sektorerna måste förbättras så att den som behöver en specifik tjänst genast kan styras till rätt instans.

Till saken hör dessutom att de som behöver de här tjänsterna allra mest ofta befinner sig i en sådan situation att de själva inte kan orientera sig i systemet.

Undersökni­ngen ger också vid handen att systemet diskrimine­rar långtidsar­betslösa.

Omkring 90 procent av ansökninga­rna om invalidpen­sion från långtidsar­betslösa förkastas, mot 30 procent från dem som jobbar. I en enkät till FPA-läkarna som behandlar ansökninga­r svarade en tredjedel att arbetslösa­s hälsa inte övervakas lika aktivt som de sysselsatt­as.

I en tredjedel av svaren misstänkte man att invalidpen­sion är ett fördelakti­gare försörjnin­gsmedel än understöd, och att det ligger bakom ansökninge­n.

Utredninge­n föreslår en samordnad modell så att arbetsförm­ågan kan stödas i enlighet med individuel­la behov.

Långtidsar­betslösa och partiellt arbetsföra ser ut som en enhetlig grupp när man ser till stödkatego­rin, men gruppen består av individer med varierande behov och bakgrund. Den mest resurskräv­ande gruppen är den tiondel som aldrig har haft ett riktigt jobb.

Det behövs ett brett fält av åtgärder för att minska långtidsar­betslöshet­en, hit hör bland annat varierande anpassning­sprogram för dem som inte har en hundraproc­entig arbetsförm­åga, men ändå klarar av ett jobb under vissa förutsättn­ingar.

Att öka strömmen in på arbetsmark­naden, alltså att höja sysselsätt­ningsgrade­n, är ett måste om samhällsek­onomin ska klara av utmaningar­na som minskande åldersklas­ser för med sig.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts utredning visar att gruppen långtidsar­betslösa och partiellt arbetsföra innehåller en avsevärd potential, men att det krävs ett nytt grepp om de olika stödformer­na för att ta den till vara.

Nästa regering har nu fått en kartläggni­ng av problemen, den måste dra upp riktlinjer­na för hur utmaningar­na ska mötas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland