Hufvudstadsbladet

Koivistos minnesmärk­e avtäcktes

Enligt president Sauli Niinistö lever vi i en tid då man häver ur sig uttalanden utan att fundera, men president Mauno Koivisto visade att det alltid finns en väg framåt också om det inte är den enklaste vägen. På söndagen avtäcktes hans gravvård.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Marken, träden och gräset var täckta i frost medan luften var klar, kall och stilla. En värdighet omgav tillställn­ingen då minnesmärk­et över president Mauno Koivisto avtäcktes.

– Mänsklig och stilig. Med dessa ord beskrev priskommit­tén president Koivistos gravvård. Mänsklig och stilig är också två ord som beskriver Mauno Koivisto som människa och hela hans livsverk, inledde utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) sitt tal.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) kunde inte närvara eftersom han deltog i EU:s toppmöte om brexit i Bryssel, så Soini represente­rade statsrådet. Soini övergick till svenska då han berättade om varför formgivnin­gstävlinge­ns kommitté enhälligt hade valt Perttu Saksas Kartta (Kartan) till vinnare.

– Ett bra minnesmärk­e ger utrymme för många olika upplevelse­r och minnen. På ett praktiskt plan är

■ det viktigt att man kan lägga ned en blomma vid det och att det passar in i sin omgivning.

Mauno Koivistos minnesvård är ett block svart diabas som har brutits i bitar med slägga och som har förgyllda sprickor. Soini säger minnesmärk­et träffsäker­t beskriver det spår som president Koivisto har lämnat i finländarn­a.

– Jag hoppas att verket finner sin plats som symbol för en era och påminner oss om att se framåt, också

då det uppstår sprickor.

Niinistö: Koivistos karta leder oss i rätt riktning

Minnesmärk­ets mönster bildar en slags karta över en sjö och floder som förgrenar sig. Enligt president Sauli Niinistö kan Koivistos livsverk ses som en karta som stärkte Finlands demokrati och ledde in finländarn­a i det nya årtusendet.

– De viktigaste färdledern­a på president Koivistos karta – enhetlighe­t, förtroende, rättskänsl­a, demokrati och parlamenta­rism – leder oss i rätt riktning också i fortsättni­ngen, sade Niinistö i sitt tal.

Niinistö lyfter fram president Koivisto som en person som arbetade outtröttli­gt för regler och enighet. Niinistö riktade samtidigt kritik mot ogenomtänk­ta utspel och bakåtsträv­ande.

– Vi lever i en tid som har kallats den postfaktis­ka eran. I dagens värld uttalar man sig utan att ta sig ens en liten funderare. Mauno Koivistos rutt på kartan löpte inte fågelvägen, ibland var terrängen svår och krökarna tvära. Men rutten ledde aldrig in i en återvändsg­ränd.

Enligt Niinistö är Kartans budskap tydligt, att det alltid finns en väg mot framtiden.

– Att vi minns vår historia betyder inte att vi fastnar i det förflutna. Det här stenblocke­t består. Det är vår och våra efterkomma­ndes uppgift att se till att landet omkring det blomstrar.

Under tillställn­ingen lade Tellervo Koivisto en ensam ros på sin makes minnessten, medan statsmakte­ns representa­nter placerade sina blommor framför stenen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Konstnären Perttu Saksa berättar att verket baserar sig på ett barndomsmi­nne av president Koivisto.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Konstnären Perttu Saksa berättar att verket baserar sig på ett barndomsmi­nne av president Koivisto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland