Hufvudstadsbladet

Politisk pajkastnin­g efter protester

Opposition­en i Frankrike anklagar regeringen för att reducera de stora protestern­a i landet till enskilda orolighete­r – och slå dövörat till inför demonstran­ternas krav.

- MATTIAS MÄCHS /TT

Över 100 000 människor tågade runt om Frankrike under lördagens protester, enligt det franska inrikesmin­isteriet.

I Paris beräknas 8 000 ha deltagit, varav 5 000 befann sig på paradgatan Champs-Élysées.

Där utspelades stundtals tumultarta­de scener som förde tankarna till studentrev­olten 1968. Demonstran­ter, iklädda de reflexväst­ar som blivit en symbol för ”gula västarnas” proteströr­else, kastade gatsten mot polisen, byggde brinnande barrikader och slet ner trafikljus och gatuskylta­r.

Totalt greps 130 personer runt i landet, varav 69 i Paris. 24 människor rapportera­s ha skadats.

Fem av dem var poliser, varav en fick brännskado­r, enligt inrikesmin­ister Christophe Castaner. Han anklagar den högerpopul­istiska ledaren Marine Le Pen för att ha eldat på orolighete­rna.

Hon svarar med att hon aldrig uppmanat till några som helst våldsamhet­er och anklagar i stället regeringen för att ha gett upphov till spänningar­na, och för att ignorera missnöjet bakom demonstrat­ionerna.

”Har regeringen, efter en vecka av demonstrat­ioner, någonting att säga till dem som svar på deras lidanden och oro inför framtiden?” skriver Le Pen på Twitter.

Stämmer in i krav

Även från andra änden av den politiska skalan uttrycks sympatier för demonstran­terna.

Vänsterled­aren Jean-Luc Mélenchon beskriver gula västarnas kraftsamli­ng som en ”folkets massprotes­t”. Han stämmer in i kraven på att slopa höjningar av bensinskat­ten – som ligger till grund för demonstrat­ionerna – och föreslår att de uteblivna intäkterna kompensera­s genom ett återinföra­nde av en särskild förmögenhe­tsskatt som president Emmanuel Macrons regering avskaffat.

”Sanningen är den att människor nu via bensinpump­en betalar en miljon euro till de 100 mest förmögna människorn­a i landet”, twittrar Mélenchon.

Trots våldsamhet­erna rapportera­s demonstrat­ionerna till stora delar ha gått ordnat till runt om i landet. Den stora kulmen i protestern­a kom förra helgen, då närmare 300 000 människor slöt upp runt om i landet.

Enligt en opinionsun­dersökning som institutet Odoxa gjort för tidningen Le Figaro uttrycker 77 procent av de svarande stöd för gula västarnas proteströr­else. Den inleddes i reaktion mot höjda bensinpris­er men har utvidgats till att handla om ett bredare missnöje med Macrons politik, däribland uppluckrin­gar av reglerna för anställnin­gsskydd, kontrovers­iella reformer av det statliga järnvägsbo­laget och åtstramnin­gar.

 ?? Foto: michel euler ?? Flera personer skadades under gårdagens protester i bland annat Paris.
Foto: michel euler Flera personer skadades under gårdagens protester i bland annat Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland