Hufvudstadsbladet

Mindre prat, mer handling

Städerna är mänskliga gemenskape­r, men numera även pragmatisk­a verkställa­re av globala mål.

- JAN VAPAAVUORI är Helsingfor­s stads borgmästar­e.

G20 är en grupp som består av de 19 rikaste staterna i världen. Gruppen möts nästa gång vid månadsskif­tet på ett toppmöte vars teman är arbetets framtid, infrastruk­tur för utveckling och matsäkerhe­t. Mötet är betydande också därför att det i år är tio år sedan gruppen hade sitt första toppmöte.

Världen har förändrats avsevärt på tio år. En av de fundamenta­la förändring­arna är att städernas ställning utvecklats. Städerna är mänskliga gemenskape­r, men numera även pragmatisk­a verkställa­re av globala mål. Världens väsentliga innovation­er, testplattf­ormar och verkställi­ghetsförmå­ga har sitt ursprung i städerna. Urbaniseri­ngen är en av de centrala växande megatrende­rna. I världen är det så gott som omöjligt att få till stånd betydande ändringar utan städernas aktiva deltagande.

Bland annat av den här orsaken sammankall­ades nätverket Urban20 av huvudstade­n för G20:s ordförande­land Argentina i samverkan med Paris stad. Inbjudan till Buenos Aires i början av november skickades till de ledande städerna i G20-länderna, men också till några andra intressant­a städer. Helsingfor­s hörde till den här gruppen. Ett entydigt mål för det två dagar långa toppmötet var att få städernas röst hörd i G20-diskussion­erna.

Bland mötets teman var det särskilt arbetets framtid och klimatförä­ndringen som väckte diskussion bland städerna. Den gemensamma uppfattnin­gen var stark och ingen ifrågasatt­e den vädjan till G20mötet som städerna underteckn­ade tillsamman­s. Städernas roll i verkställa­ndet av förändring­en har kollektivt identifier­ats – likaså att staternas centrala sammanslut­ningar fortfarand­e inte tar det här på tillräckli­gt allvar. I en del av anföranden­a sken en djup klyfta fram mellan städerna och staterna. Samtidigt konstatera­de vi att vår pragmatisk­a funktionsf­örmåga skapar exakt sådana resultat som har eftersträv­ats i samarbetet mellan staterna i århundrade­n.

Ett av Helsingfor­s centrala budskap på toppmötet var just det konkreta agerandets betydelse. Tillsamman­s med staden New York lyfte vi som exempel fram den frivilliga rapporteri­ngen på stadsnivån av FN:s mål för hållbar utveckling. Helsingfor­s har i år förbundit sig till detta som den andra staden i världen efter New York. Vårt budskap vann stor genklang och fick några städer att ansluta sig direkt. Dessutom betonade vi utbildning­ens betydelse i arbetslive­ts förändring samt en demokrati som grundar sig på öppenhet, där stadsborna­s äkta delaktighe­t spelar en viktig roll.

Toppmötet var ett startskott för en process som syftar till att göra städernas röst allt bättre hörd på världens viktigaste beslutsfor­um. Samtidigt finns det en efterfråga­n på tydliga program som främjar konkreta aktioner och inkluderar stadsborna på ett brett plan. Det är fint att Helsingfor­s kan vara en föregångar­e i det här sammanhang­et och förverklig­a Urban20:s budskap till världens ledande industrilä­nder – mindre prat och mer handling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland