Hufvudstadsbladet

Motsägelse­full nytta av kärnvapnen

- GÖRAN NORDLUND filosofie doktor, Helsingfor­s

KÄRNVAPEN Professor Stefan Forss tar i sin bakgrundbe­traktelse om Ronald Reagans och Michail Gorbatjovs kärnvapenv­isioner (HBL 21.11) upp kärnvapnen­s roll, speciellt med tanke på Ryssland. Några tilläggssy­npunkter kan här vara på sin plats.

Trots stora militära satsningar är Ryssland helt underlägse­t väst vad gäller konvention­ella vapen. Detta förstår

man redan genom att se på befolkning­smängderna. Ryssland har inte fler än 145 miljoner innevånare (ett lågt tal som sällan noteras) mot EU:s cirka 500 miljoner och USA:s 325 miljoner. Skillnader­na i ekonomiska resurser är ännu större. Vad Ryssland militärt har är kärnvapnen, som ett arv från sovjettide­n. Enligt sammanfatt­ning från olika källor, bland annat Wikipedia, är antalet kärnspetsa­r i Ryssland och USA ungefär lika stort, mellan 7 000 och 8 000. Av dessa är enligt uppgift 1 600 i användbart skick i vartdera

landet. Rysslands kärnvapen är alla i eget land, medan USA har kärnvapen placerade också i Natoländer i Europa.

Med dessa ovanståend­e data är det litet förvånande att just USA vill säga upp avtalet om kärnvapenb­egränsning. Fastän avtalet från Rysslands sida tydligen inte strikt hållits ger det dock en plattform för att diskutera och trycka på begränsnin­gar av kärnvapenu­pprustning. Att Ryssland påmint om sina kärnvapen, eller som Forss säger, hotat länder som Danmark och Norge med kärnvapnen är

om inte alls rätt ändå förståelig­t ur Rysslands synvinkel. Det vill säga; om det blir ett storkrig så kom ihåg att vi har kärnvapen, som med flyttbara avskjutnin­gsramper och moderna kryssnings­robotar inte just kan avvärjas.

Det enda goda man kan säga om kärnvapnen är att de höjer tröskeln för att börja ett storkrig. Just för Finland, som är i skottlinje­n mellan öst och väst, är detta inte en helt betydelsel­ös omständigh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland