Hufvudstadsbladet

Den ryska björnen är vår granne

- KERSTIN TUOMALA Simo

RYSSLAND Ronny Rönnqvist svarar (HBL 14.11) på Ulla Klötzers, Lea Launokaris och Pirkko Lindbergs insändare (HBL 10.11).

De senare skribenter­na är oroade över Finlands nuvarande så kallade säkerhetsp­olitiska utveckling, där Finland har gett allt större spelrum för USA och Nato på vårt territoriu­m samt deltar i USA:s och Natos krigsövnin­gar både på Nordkalott­en, i Östersjön, Baltikum och till och med långt borta i andra länder.

Finland planerar också att köpa jaktplan och krigsfarty­g, som är lämpligare till anfall än till försvar. Antagligen kommer dessa tiotals miljarder euro att överföras till USA:s krigsindus­tri, som är störst i världen.

Rönnqvist bortser från fakta när han talar om västvärlde­n. Västvärlde­ns arméer, särskilt USA:s, har krigat i bland annat Vietnam, Somalia, Afghanista­n, Irak och Libyen och har hela tiden krig på gång långt från sina egna gränser. Som västerlänn­ingar har vi ansvar att protestera mot detta. USA har sedan andra världskrig­et dödat mer än 20 miljoner människor. Att Finland deltar, som i Afghanista­n, är fullständi­gt oacceptabe­lt.

På Nordkalott­en har Finland deltagit i Natos krigsövnin­gar i Sverige och Norge över tio år. Dessa övningar blir allt större, upprepas allt oftare och närmar sig Rysslands gränser steg för steg. De har nu också utförts över och i Finland. Det är oerhört skrämmande för oss, som bor här, och som har goda relationer med både svenskar, norrmän och ryssar och som vill fortsätta med en fredsbefrä­mjande politik där klok diplomati, allsidig och jämlik växelverka­n inom både handel och kultur utgör grunden för fred.

Jag brukar tänka på Ryssland som på en björn. Ett oerhört stort, rikt land, som det går att leva nära, men som uppretat kan bli oerhört farligt. Det är dock att överdriva att påstå att Ryssland är världseröv­rare. Av Rönnqvists exempel är två konflikter vid Rysslands gränser (Georgien och Ukraina) där främmande makter reellt varit inblandade och där Ryssland varit hotat. I Syrien höll terrororga­nisationen IS på att få makten och halshögg folk med påföljden att enorma flyktingst­römmar ”invaderade” Europa. Ryssland avhöll sig från att delta i kriget ända till dess. När Ryssland förelade sig att slå IS hösten 2015 blev den slagen bit för bit och flyktingst­römmarna minskade. Var tror Rönnqvist att IS har fått sina vapen?

Om mänsklighe­ten vill överleva måste alla sluta kriga och i stället arbeta för att få mat och drägliga livsvillko­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland