Hufvudstadsbladet

Ingen orsak vara rädd för vargen

- PEKKA POUTANEN Kyrkslätt

VARG Jan-Erik Ingvall vill skjuta alla vargar (HBL 14.11): ”Det enda rationella vore att skjuta alla vargar i vårt land och därefter hålla vargen borta genom fri jakt.”

Vargen har inte dödat en enda människa sedan 1880-talet. I dag är hund- och kattägarna rädda för att vargen kommer och tar deras keldjur.

Ändå är bilen mycket farligare än vargen för dessa. Hundra- eller kanske tusentals keldjur dör årligen under gummihjul. Genom att sänka hastighete­rna på vägarna kunde en del av dessa olyckor undvikas.

Av de vilda djuren utgör älgen den största faran. Under 1998–2015 dog 101 personer i älgolyckor och tusentals skadades. I fjol krockade 1 302 bilar med älgar. Det skulle för Ingvall vara mera rationellt att skjuta bort alla älgar i landet.

Älgar, hjortar och rådjur är en viktig orsak till att antalet fästingar har ökat kraftigt. Fästingarn­a förorsakar för tusentals finländare arbetsoför­måga och funktionsn­edsättning­ar. Här är det igen älgen som är syndabocke­n.

Enligt WWF har population­er av ryggradsdj­ur minskat i medeltal 60 procent sedan 1970. I världen finns gott om farliga djur, betydligt farligare än vargen. Vilka av dessa borde skjutas bort? Är vår planet reserverad enbart för människan?

Det pågår en våg av utrotning av arter som aldrig tidigare upplevts i mänsklighe­tens historia och den hotar vår ekonomi, matprodukt­ion och hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland