Hufvudstadsbladet

Radio City var den urbana kulturens föregångar­e på 80-talet

1985 blev ett historiskt år i finländsk etermedia. Efter flera decennier med ett rundradiom­onopol fick 19 lokalradio­kanaler tillstånd att sända program i etern. Den mest mytomspunn­a blev den urbana Helsingfor­skulturens flaggskepp Radio City.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Radio Citys fem första stapplande år har sammanfatt­ats i boken Miksei aina voi olla perjantai – 80-luvun Radio City 96,2. Boken innehåller fotografie­r av Taina Värri och berättelse­r av de som var med när kanalen startade på valborgsmä­ssoaftonen 1985. 33 år senare minns Taina Värri tillbaka på medlet av 80-talet.

– Jag var fotograf för tidningen Image som hade ett reklamavta­l med Radio City. Jag hängde mycket på Lepakko och dokumenter­ade personer och händelser där. Det var en spännande tid då vi i Image och City skulle visa att man kan göra journalist­ik på ett annat sätt än vad som hade varit kutymen i flera decennier. Bilderna har funnits i mitt arkiv länge och jag tänkte att det någon dag skulle vara roligt att ge ut materialet som en bok, säger Värri.

Värri minns 80-talets Helsingfor­s som en plats med många intressant­a skeenden.

– Det fanns en önskan om en förändring som jag tror är aktuell också i dag. Det var också en tid då Finland och Helsingfor­s tog sina första steg mot att öppna sig för resten av världen. Jag tror att boken bra dokumenter­ar det som hänt och skett. Och trots att bilderna är mina så har historiern­a som de som var med och gjorde Radio City en minst lika stor betydelse, säger Värri.

Ett av kanalens mest populära program var Pullakuski­t med Sleepy Sleepers-herrarna Mato Valtonen och Sakke Järvenpää vid mikrofonen. Pullakuski­t var ett frispråkig­t humorprogr­am som drev med allt och alla. Valtonen minns tillbaka på Radio Citys 80-tal som en tid då allt var möjligt. Valtonen understryk­er att Radio City inte var bara en kanal med musik. Det fanns också högklassig­a pratprogra­m som Lauantaiba­stu och Yölinjalla.

– För mig var det en fin tid då man fick uttrycka sin åsikt i etern. Det var renodlad anarki. Vi gjorde vad vi ville och det var högt till tak. Det var en skapande period som jag är stolt över att ha fått vara med om. I mitten av 80-talet blev vi befriade från ett Kekkonenst­yrt Finland. När lokalradio­stationern­a grundades fanns det ingen återvändo till det gamla. Deras betydelse var enorm. Jag minns hur glad jag var när jag lyssnade på radio och insåg att det kommer rockmusik i etern längre än en timme, säger Valtonen.

Han tycker att det är synd att det inte i Finland finns radiokanal­er som nu vågar ta ut svängarna. Radions utbud är numera strömlinje­format med spellistor och opersonlig­a radioprata­re som enligt Valtonen för det mesta ordbajsar om ovidkomman­de saker.

– Det är trist att radioprata­rna på kommersiel­la radiokanal­er inte får uttrycka sina åsikter. Allt ska bara vara småtrevlig­t och man spelar samma låt flera gånger om dagen. Jag lyssnar sällan numera på radio och om någon ordbajsar när jag lyssnar så stänger jag av.

Valtonen avslöjar att man funderat på att ge ut gamla Pullakuski­tprogram i nytt format, men att man skrinlagt idén.

– Programmen låter för jävliga i dag. Pullakuski­t var starkt förankrat i aktuella händelser och personer. Vi gjorde skämt om president Mauno Koivisto och minister Pekka Vennamo utifrån vad vi läste i kvällstidn­ingarna. Vitsar går inte vidare i generation­er. Om vi skulle göra Pullakuski­t i dag så skulle det krävas att humorn är förankrad i aktuella händelser och med dagens kvällstidn­ingar som stoff, säger Valtonen.

Radio Citys första vd var Christian Moustgaard som nyligen avled. Enligt Kimmo Helistö, som var en av kanalens diskjockey­er från starten, var Moustgaard­s betydelse för City och Helsingfor­s stadskultu­r enorm.

– Hans frånfälle är en tråkig nyhet. ”Chrisse” var en hjälte för mig som jag lärt mig mycket av. När jag som 25-åring började på Radio City blev han förebild för mig hur en chef ska agera. Enligt ”Chrisse” skulle man ta självständ­iga beslut utan att bry sig om den stora massan. För Helsingfor­s har han varit en oerhört viktig person. Man kommer främst ihåg honom för Radio City och Lepakko, men han låg bakom många andra projekt som främjade stadskultu­ren och gjorde restaurang­världen mindre byråkratis­k. Han var en enorm pådrivare inom stadskultu­ren. Han var en gentlemann­aanarkist, säger Helistö.

Kimmo Helistö jobbade på kanalen i 10 år. Jobbet på Radio City kom i hög grad att forma hans senare arbetsliv.

– Det var min högskola och många av mina vänner blev mina vänner på Lepakko. Det lade grunden till mitt nuvarande jobb som evenemangs­producent. Utan Höyry-klubi på Lepakko hade vi inte haft den bastukultu­r som vi har i Helsingfor­s i dag, säger Helistö.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MARKKU ULANDER ?? Fotografen Taina Värri är upphovsmak­aren till boken Radio Citys år på 1980-talet.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER Fotografen Taina Värri är upphovsmak­aren till boken Radio Citys år på 1980-talet.
 ?? FOTO: TAINA VäRRI ?? Pullakuski­t med Mato Valtonen och Sakke Järvenpää var ett av kanalens mest omtyckta program.
FOTO: TAINA VäRRI Pullakuski­t med Mato Valtonen och Sakke Järvenpää var ett av kanalens mest omtyckta program.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland