Hufvudstadsbladet

Hälsosam kost är en hjärtesak för Tara Junker

Krögaren Tara Junker bemöter varje kund med ett leende och sprider gärna sitt budskap om hälsosam kost. Ett besök på Brunakärrb­ornas nya kvarterskr­og Café Blanka i bostadshus­et Gullkronan bekräftar saken.

- TEXT OCH FOTO: JESPER VON HERTZEN dagbok@hbl.fi

Det är lunchtid och bråttom på Café Blanka. 23-åriga Tara Junker pendlar mellan köket, kassan och restaurang­salen. Pappa Jan Klüver håller mest till i köket där han tillreder den varma maten, salladerna är dotterns gebit. Trots att det är bråttom verkar det alltid finnas tid för ett leende.

– Våra luncher varierar från dag till dag, men vi har alltid lasagne, dagens soppa och ugnsbakade grönsaker med lax, halloumi eller kyckling. Flammkuche­n (tyska pizzalikna­nde bröd) och olika sallader har vi också alltid, dem försöker jag sälja extra mycket av.

En av Taras hjärtesake­r är hälsosam mat och hon drar sitt strå till stacken för att matgästern­a ska äta hälsosamt.

– Jag försöker smussla i folk mycket grönsaker. Det kan till exempel finnas palsternac­ka i vår kryddkaka.

Trivs på Gullkronan

Café Blanka öppnade i september och har på kort tid blivit något av ett vardagsrum för människor i trakten. Klientelet varierar. Många bor på Folkhälsan, andra är förvärvsar­betare, mammor med barnvagnar eller som nu frilansand­e journalist­er. Under två timmar hörs lika mycket svenska som finska, men också engelska och tyska.

– Många var stamgäster på vårt första kafé, förklarar Tara och syftar på Crustum som krögarfami­ljen drev på Båtsmansga­tan åren 2009– 2013.

– Pappa är chef och ägare, jag är restaurang­chef och planerar menyerna, säger Tara Junker.

Visst är det speciellt och jätterolig­t att jobba på ett helt finlandssv­enskt ställe. Det är en helt annan jargong, vi hjälper varandra med fredagskry­sset och byter recept.

Tara Junker

Krögare i nyöppnad kvarterskr­og

Hennes mamma Nika Junker hjälper till då och då i restaurang­en som håller öppet varje dag från nio till nio.

Tara säger att hon trivs utmärkt i Brunakärr trots att hemmet finns i Rödbergen.

– Det känns som om jag jobbat här i tjugo år fast det bara är två månader. Jag är jättestolt över stämningen vi lyckats skapa här.

Majoritete­n av Café Blankas kunder kommer från huset och svenskan dominerar.

– Visst är det speciellt och jätterolig­t att jobba på ett helt finlandssv­enskt ställe. Det är en helt annan jargong, vi hjälper varandra med fredagskry­sset och byter recept.

Tarmfloran viktig

Tara Junker brinner för god och hälsosam mat och blandar friskt olika slags grönsaker, frukter och kryddor.

Sin ringa ålder till trots har hon redan grundat två aktiebolag inom matbransch­en och i höst har hon och kompisen Anna Sarmanto kommit ut med boken Syö Hyvä Olo (ungefär: Ät Må Bra) som handlar om tarmfloran.

– Forskning har visat att tarmfloran är nästan lika viktig som hjärnan, att en stor del av vår psykiska och fysiska hälsa ligger i tarmen.

I vintras tog Junker och Sarmanto kontakt med förlaget Cozy Publishing och i april skrev de under bokkontrak­tet. I år har hon dessutom hunnit bli kandidat från Uppsala universite­t där hon studerade kostvetens­kap.

– Till en början tänkte vi att vår kokbok ska handla om frukostar. Förlaget gillade vårt utkast, men ville ha ett lite annorlunda tema och snabbt kom vi fram till att boken ska handla om tarmfloran.

I boken finns ett faktaavsni­tt med forskning kring ämnet – upp till 80 procent av människans motståndsk­raft uppges ligga i magen.

Obalans i tarmarna är en betydande orsak till folksjukdo­mar som alzheimer, fetma och diabetes av typ 2.

– Jag hoppas verkligen att boken ska få spridning för vi vill sprida budskapet. Tarmfloran är ett omtalat ämne utomlands, men ännu inte i Finland.

Efter bokens faktaavsni­tt följer ett åttiotal recept för frukost, mellanmål, middag och efterrätt: gröt av hirs, en somrig potatissal­lad, hemlagad ketchup, blomkålsso­ppa med kimchi, batatvåffl­or.

Allt upplagt med fotografie­r som lyfter fram maträttern­as färger och får det att vattnas i munnen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: JesPer von Hertzen ?? Tara Junker med sin nya bok Syö Hyvä Olo i Café Blankas restaurang­sal.
Foto: JesPer von Hertzen Tara Junker med sin nya bok Syö Hyvä Olo i Café Blankas restaurang­sal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland