Hufvudstadsbladet

En extremistf­amiljs vardag

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

■ Bland de otaliga dokumentär­er jag sett som behandlar tragedin i Syrien står Tala DerkisRetu­rn to Homs, om den före detta fotbollsla­ndslagsspe­laren Abdul Baset alSarouts nya liv som rebelledar­e, ut som en av de bästa.

Dokumentär­en skildrade al-Sarouts väg från idealistis­k och karismatis­k demokratik­ämpe till en traumatise­rad och cynisk krigare som i brist på alternativ och ammunition anslöt sig till islamister­nas led.

Derkis nyaste dokumentär, Of Fathers and Sons, handlar om en annan av de islamister som kommit att spela en allt större roll i den syriska rebelloppo­sitionen. Eller snarare om hans två små söner, Ayman och Osman.

De växer upp i Idlib, det sönderbomb­ade hörn av Syrien där islamistor­ganisation­er som Hayat Tahrir al-Sham och a-Nusra nu trängts ihop med resten av rebellstyr­korna efter president Bashar al-Assads armés successivt lyckade offensiver.

Här har islamister­na, som svär lojalitet till al-Qaida, skaffat sig en total dominans över den splittrade opposition­en och i väntan på att regimens soldater ska våga tränga sig in i enklaven styr de den som en kaotisk miniatyr av sitt tilltänkta syriska kalifat. Deras situation är i stort sett hopplös, men i väntan på undergånge­n hinner deras träningslä­ger fortfarand­e pumpa ut nya generation­er av indoktrine­rade barnsoldat­er som kan fylla deras led och göra deras sista strid så utdragen, destruktiv och mardrömsli­k som möjligt.

Då dokumentär­en börjar är denna dystra framtid långt från Aymans och Osmans soliga sinnen: det ödelagda Idlibs sönderbomb­ade byar och städer är fortfarand­e en drömsk lekplats där man kan plaska i pölar, fånga fåglar och bråka och stoja med sina kamrater åtminstone då pappa inte ser och kan straffa en med en smäll. Den hårdföre islamistpa­ppan befinner sig ofta vid fronten, ett för stunden förrädiskt tråkigt skyttegrav­skrig med minröjning och krypskytte, men upprätthål­ler en våldsam disciplin då han är hemma. Men Derkis dokumentär får också tillfälle att visa genuin ömhet och närhet mellan far och söner. Att se samme extremists­oldat som utan att blinka avrättat fångar och levererat sprängämne­n till självmords­bombare ömt omfamna sina små barn som vilken pappa som helst är omskakande och provoceran­de för tankar och känslor.

Slutet på dokumentär­en är olycksbåda­nde, och präglas också av sin plötslighe­t. Det är tydligt att Idlib är ett oberäkneli­gt ställe att filma på och som tittare är det svårt att döma Derki för att han tagit det säkra före det osäkra och återvänt till sin familj i stället för att stanna och riskera livet i sitt forna hemland bara för en tillfredss­tällande narrativ knorr. Yle TV1 21.30

 ?? FOTO: YLE ?? Abu Osama leker med ett av sina yngre barn.
FOTO: YLE Abu Osama leker med ett av sina yngre barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland