Hufvudstadsbladet

Sammanstöt­ning kan leda till en väpnad konflikt

-

Vi stod uppe på en höjd, fotografen Lotta Härdelin och jag, och tittade ut över Kertjsunde­t. Gräset var gult av solen och långt nere i sundet pågick febril aktivitet: Bygget av en nitton kilometer lång bro mellan Krimhalvön och Ryssland.

Det var i augusti 2016. Mastodontp­rojektet hade nyligen inletts och att komma i närheten av det var omöjligt. Bron var prestigefr­åga nummer ett för Kreml. Inget skulle få stoppa den, inte ens ett oljepris som hade gått i botten, internatio­nella sanktioner och tomma kistor på finansmini­steriet.

Under dessa stekheta augustidag­ar hade Ryssland höjt beredskape­n på Krim. En grupp personer, enligt ryska myndighete­r ukrainska sabotörer, hade gripits. Vi körde kors och tvärs över Krimhalvön och såg förflyttni­ngar av stridsvagn­ar. Efter några dagar lugnade sig situatione­n och det hela glömdes bort.

Dagens situation är allvarliga­re. Att Ryssland har rammat och beslagtagi­t tre ukrainska fartyg är en typisk form av sammanstöt­ning som kan föregå en väpnad konflikt.

Samtidigt är det en upprepning av ett mönster på Krimhalvön. I fyra år har området varit annekterat av Ryssland, som gör allt för att skapa fullbordad­e faktum på marken. Det leder till ökad byråkrati, till irritation­smoment och till en växande frustratio­n hos Ukraina.

Hamnstaden Mariupol har stora ekonomiska problem. Antalet båtar har minskat sedan Ryssland införde kontroller vid bron. En färd genom Azovska sjön som förr tog en dag kan i dag ta en vecka.

Ukrainska flottans skepp måste ansöka om tillstånd för att köra genom Kertjsunde­t, ett sund vars västra strand enligt lagen tillhör dem. Enligt ett avtal mellan Ryssland och Ukraina från 2003 har bägge länderna dessutom rätt att fritt trafikera Azovska sjön och Kertjsunde­t.

Nyligen har Ryssland alltså tagit sig rätten att inspektera skepp som har lämnat eller är på väg till ukrainska hamnar. De här inspektion­erna inleddes efter att Ukraina grep en fiskebåt från Krim i mars.

Kreml är oerhört nervös när det gäller en bro som de själva betraktar som ett förkroppsl­igande av Putinregim­en. Ingenting får hända med Krimbron, inte ett enda attentat.

Det var med andra ord en tidsfråga innan sammanstöt­ningen skulle blir ett faktum.

Trakterna kring Kertjsunde­t är svidande vackra – solkyssta fält möter Svarta havet. De är också fattiga. Både på den ukrainska (i dag ryskkontro­llerade) och ryska sidan är de sociala problemen stora.

När Krimbron byggdes hoppades folk på den ryska sidan att regeringen samtidigt skulle lösa andra problem, till exempel se till att alla bosättning­ar får ett avloppssys­tem. Inga sådana satsningar gjordes. Inte heller såg man till att lokalinvån­arna enkelt skulle kunna utnyttja motorvägen som leder till bron genom att bygga avfartsväg­ar.

Resultatet är att byarna och städerna kring motorvägen inte har tillgång till den. Motorvägen och bron är en snabbfil för turister från Moskva.

Annekterin­gen av Krim har genomförts på samma sätt. Man satsar stort och synligt, men man bryr sig föga om huruvida det leder till konkret nytta för invånarna.

Alla vet att Ukraina inte kan föra ett krig mot Ryssland. Att parlamente­t i går röstade för att införa krigstills­tånd handlar snarare om att visa hur allvarligt man ser på situatione­n.

I ryska medier spekuleras det förtjust i att president Porosjenko provocerad­e fram sammanstöt­ningen för att kunna plocka politiska poäng inför presidentv­alet i mars. Oberoende Echo Moskvys chefredakt­ör Aleksej Venediktov säger att detsamma gäller Putin. Venediktov­s viktigaste slutsats handlar inte om säkerhetss­ituationen, utan om att bägge presidente­rna vinner på det skedda.

Att saker och ting sker därför att någon vinner på det är en oerhört populär tankefåra i Ryssland. Den sitter så djupt att få ryska debattörer vågar bortse från den. Om man gör det är man en naiv idiot som inte har förstått hur världen fungerar.

I det här fallet står det klart att även om både Porosjenko och Putin kan plocka inrikespol­itiska poäng på sammanstöt­ningen så är den aspekten just nu en femte rangens fråga.

Det finns nämligen ingenting nytt med den här situatione­n. Liknande mindre sammanstöt­ningar sker hela tiden – ryska och ukrainska skepp har ofta anropat varandra och uppmanat varandra att backa. Krimhalvön är ett annekterat område och Ukraina och Ryssland har inte kommit överens om hur man ska gå tillväga för att undvika våld. Att inga allvarliga­re sammandrab­bningar har skett fram tills nu är ren och skär tur.

Den här sortens konflikter handlar inte i första hand om att plocka politiska poäng (även om det är en sidoeffekt). De handlar om ömsesidig irritation och fullständi­g brist på förtroende, vilket leder till att varje agerande hos motparten tolkas som ett försök till provokatio­n.

Det är just i sådana situatione­r som väpnade konflikter kan uppstå – utan att någondera parten egentligen var ute efter en sådan.

Det är ren och skär tur att ukrainska och ryska fartyg inte har stött ihop förrän nu. Irritation­en i Kertjsunde­t har byggts upp under en lång tid. Söndagens sammanstöt­ning följs sannolikt av fler.

ANNA-LENA LAURéN

Korrespond­ent i Moskva

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland