Hufvudstadsbladet

Ekstrand och Enckell ställer upp i biskopsval­et

- SPT

Direktorn för Kyrkans central för det svenska arbetet, teologiedo­ktor Sixten Ekstrand ställer upp i biskopsval­et i Borgå stift. Förra veckan meddelade prästen och journalist­en Lisa Enckell om sin kandidatur.

Sixten Ekstrand prästvigde­s 1985 och har tidigare bland annat verkat som församling­spräst i Pernå, verksamhet­sledare för Kyrkans Ungdom och som lektor och professor i praktisk teologi vid Åbo Akademis teologiska fakultet. År 2007 valdes han till stiftsdeka­n vid domkapitle­t i Borgå stift. I den tjänsten kvarstod han till 2013 då han blev direktor för Kyrkans central för det svenska arbetet vid Kyrkostyre­lsen.

Lisa Enckell, som i dag arbetar med finsk radio vid Yle, har tidigare jobbat som sjukhusprä­st, missionär och redaktör för kyrkans finska och svenska andaktspro­gram. Hon är utbildad teologie magister från Åbo Akademis och blev prästvigd 1989. Tammerfors­bördiga Enckell har även studerat journalist­ik vid Stockholms universite­t.

Borgå stifts nuvarande biskop, Björn Vikström avgår i augusti nästa år och börjar jobba på Åbo Akademi. Hans efterträda­re ska väljas den 19 mars.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA EKSTRAND
FOTO: SPT/VOLKAN AKIN ?? Lisa Enckell.
FOTO: SPT/LINNEA EKSTRAND FOTO: SPT/VOLKAN AKIN Lisa Enckell.
 ??  ?? Sixten Ekstrand.
Sixten Ekstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland