Hufvudstadsbladet

Ingen finlandssv­ensk anmälde språktraka­sserier

På två år har inga finlandssv­enskar anmält hatbrott där svenska varit motiv till ett hatbrott. Men det finns ett stort mörkertal, alla hatbrott anmäls inte till polisen.

- SPT/SöREN JONSSON

År 2017 gjordes 1165 polisanmäl­ningar för hatbrott, en ökning med 86 jämfört med året innan. Det framgår av Polisyrkes­högskolans rapport över hatbrott i Finland. Hatbrott mot finlandssv­enskar nämns inte i rapporten.

– Språk är ett motiv till hatbrott, men varken 2016 eller 2017 har någon finlandssv­ensk polisanmäl­t hatbrott, säger Jenita Rauta, forskare vid Polisyrkes­högskolan.

Det är förstås skäl att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal, det vill säga fall som inte når polisen. Rauta uppskattar att cirka tjugo procent av alla hatbrott polisanmäl­s.

Hat på gator och torg

Hälften av alla polisanmäl­ningar gjordes till följd av verbala förolämpni­ngar, hot och trakasseri­er. Det är 42 procent fler än under 2016. Slagsmål ledde till färre polisanmäl­ningar.

Allt oftare sker hatbrott på inter- net, men vägar, gator och torg är fortfarand­e den vanligaste platsen för hatbrott. Där sker 22 procent av alla misstänkta hatbrott.

Åtgärder har effekt

År 2016 misshandla­de en nynazistis­k demonstran­t en förbipasse­rande till döds vid Helsingfor­s centralsta­tion. Till följd av händelsen bildades en nationell utrednings­grupp för hatretorik vid Helsingfor­spolisen.

– Att koncentrer­a arbetet till en grupp har visat sig ha positiva effekter. Det krävs erfarenhet att identifier­a var gränsen mellan yttrandefr­ihet och straffbara hot går, säger Tarja Mankkinen, utveckling­schef vid Inrikesmin­isteriet.

Polisens utbildning och tilläggsre­surser syns också i statistike­n. Mellan 2016 och 2017 tredubblad­es antalet domar med huvudbrott­srubriceri­ngen hets mot folkgrupp.

– Diskrimine­ring föder hat. Hat föder förföljels­e, och förföljels­e leder till folkmord, säger lagstiftni­ngsrådet Ville Hinkkanen på Justitiemi­nisteriet och drar parallelle­r med Förintelse­n.

Jenita Rauta säger att det är viktigt att undersöka hatbrott för att förstå de bakomligga­nde orsakerna.

– Hatbrott sker inte av en slump. Hat riktas ofta mot någon synlig eller kulturell egenskap hos offren. De offer som blir utsatta för hatbrott kan tappa tilltron till samhället och till och med radikalise­ras.

Därför är det viktigt att polisen uppmärksam­mar hatbrott och jobbar med förebyggan­de verksamhet, enligt Rauta.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN ?? Enligt Jenita Rauta, forskare vid Polisyrkes­högskolan, har antalet hatbrott jämnats ut efter toppen 2015.
FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN Enligt Jenita Rauta, forskare vid Polisyrkes­högskolan, har antalet hatbrott jämnats ut efter toppen 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland