Hufvudstadsbladet

Som Finlands ekonomiska motor har Helsingfor­s ansvar

- MARCUS RANTALA stadsfullm­äktige- och stadsstyre­lseledamot (SFP), Helsingfor­s

HELSINGFOR­S Helsingfor­s fortsätter växa kraftigt, med uppemot 8 000 människor per år. Det är med andra ord en medelstor finländsk kommun som flyttar in till Helsingfor­s varje år. Urbaniseri­ngen är ett faktum och följer ett globalt mönster, som vi som stad måste svara på. Vi måste kunna garantera att servicen är tillgängli­g och håller hög kvalitet för alla invånare och infrastruk­turen i skick.

Nästa år investerar staden hela 774 miljoner euro, varav 132 miljoner i nya fastighete­r och 128 miljoner i reparation av gamla. Skolor och daghem är i fokus och speciellt fastighete­r med inomhusluf­tproblem prioritera­s. Det finns mycket att jobba på när det gäller kvaliteten i byggandet, det har vi sett många exempel på den senaste tiden. Det behövs tydliga regler och uppföljnin­g samt dialog med byggbolage­n.

Helsingfor­s måste också bli bättre på projekteri­ng och tidtabells­hantering när det gäller offentligt byggande. Mechelinga­tan är ett exempel på hur det inte får vara – staden måste ta lärdom från dylika projekt när nytt planeras. Det finns mycket att förbättra så att Helsingfor­s blir världens smidigaste stad inom denna sektor.

Städernas roll inom klimatpoli­tiken är central. Helsingfor­s ska vara en föregångar­e på detta område – också internatio­nellt. Nya klimatsmar­ta lösningar, satsningar på kollektivt­rafiken, ett mera ekologiskt byggande och en avveckling av de fossila bränslena är nödvändigt. Detta kan också alstra nya tekniska innovation­er och skapa ekonomisk tillväxt.

Stadens inkomstska­tteintäkte­r ökar trots att vi kunde sänka skattesats­en förra året. Detta beror på ökade inkomster och bättre sysselsätt­ning. Tack vare den växande finansbran­schen och spelindust­rin och vårt mångsidiga näringsliv i stort växer också samfundssk­atteintäkt­erna rejält.

Trots att det går bra i ekonomin just nu och arbetslösh­eten minskar förutspås tillväxten sjunka de kommande åren. Det måste vi svara på. Våra satsningar på företagsam­het, internatio­nalism och på att utveckla Maria-området till ett internatio­nellt center för uppstartsf­öretag är exempel på viktiga åtgärder.

Helsingfor­s ska vara en attraktiv arbetsgiva­re. Det handlar om ett motiverand­e och inkluderan­de ledarskap, möjlighete­n till flexibilit­et – men också om löner. Nästa år kan vi höja lönerna för många kvinnodomi­nerade sektorer som är i en lönegrop. Barnträdgå­rdslärarna får 175 euro till per månad, men också andra grupper, exempelvis barnskötar­na, personal inom barnskydde­t och det sociala området har förhöjning­ar att vänta sig. Stadens långsiktig­a löneprogra­m utgår från att denna utveckling och princip fortsätter de kommande åren.

Trots att Helsingfor­s stad generellt sett mår bra betyder det inte att alla helsingfor­sare mår bra. De grupper som är speciellt utsatta och där servicen inte fungerar måste få stöd. Stadsstyre­lsens majoritet, bestående av de fem största partierna, gjorde tillägg på 22 miljoner euro i budgeten för 2019. SFP var nöjt med förhandlin­garna och partiets avtryck syns i prioriteri­ngarna. Den största summan, 13 miljoner, går till social- och hälsovårde­n bland annat för satsningar på barn- och ungas psykiska hälsa, hemservice­n för äldre och barnskydde­t.

Helsingfor­s är en växande kulturstad med Amos Rex som det färskaste dragplåstr­et och Ode som öppnar sina dörrar inom kort. De tillläggsr­esurser som kulturoch fritidssek­torn fick var avgörande för att vi inte skulle tvingas dra ner serviceutb­udet och lägga ner exempelvis ungdomsgår­dar eller dra ner på biblioteke­ns öppettider. Vi kunde också öka understöde­n till kultur- och idrottsorg­anisatione­rna.

Det kommer att byggas fler näridrotts­platser, främst i närheten eller i samband med skolorna, och lekparker. Tröskeln att motionera och röra på sig ska vara så låg som möjligt. Satsningar på idrott och motion är ett viktigt förebyggan­de arbete.

En välskött ekonomi är grunden för ett hållbart välfärdssa­mhälle. Då kan vi ta hand om dem som har det allra sämst, utveckla servicen, skapa framtidstr­o och investera i framtiden. Den konsekvent­a och långsiktig­a politiken måste fortsätta och budgeten för 2019 som fullmäktig­e godkänner den 28 november ger en bra bas för det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland