Hufvudstadsbladet

Postjulskt stressyndr­om

-

Pust! Om en månad är den över. Julen. Framför oss julens facit, det postjulska stressyndr­omet.

Syndrom är ”flera samtidigt uppträdand­e fenomen, som sammantagn­a ger en bild av ett bakomligga­nde förhålland­e eller förlopp”. Identifier­a alltså dina julsymtom för att kunna förebygga och även lära av dem.

Känn efter: Hur vill du ha det om precis en månad? Ta sedan itu med det meddetsamm­a. Planera inte enbart för festen; det finns ju ett liv efter julen också.

Diagnos: Tomhet. Julen kändes som ingenting. Barndomsfö­rundran infann sig inte. Drabbar i synnerhet tonåringar. Planera för att hyra ut dem till barnfamilj­er som tomtar, eller bjud hem bebisfamil­jer. Fira kontinenta­lt: kort, vuxet, glatt.

Diagnos: Bitterhet. Ingen uppskattad­e min uppoffring. Alla hade bråttom till konkurrera­nde svärföräld­rar. Drabbar särskilt äldre kvinnor. Ge en julkalende­r med ett besök, en städning, en julsång, en maträtt. Delad jul är allas jul.

Diagnos: Slöseri. Konton tomma, krediten maxad. Drabbar mest föräldrar som har svårt med nej. Men varför tycker vi att en budgeterad glädje är en förstörd glädje? Att besöka julbasarer, loppisar och små butiker och hemlagat tar tid, men tid är ju pengar, och gemensam tid är redan en julklapp.

Diagnos: Ånger. Det är trendigt att ”vara på rymmen från julen”. Drabbar både familjer och singlar. Det är helt okej att badda tallkottkö­rteln med ljus, och kanske är en familj som surfar tillsamman­s en familj som håller ihop. Men åk inte ut bara för att du själv har byggt dig ett spöke om den perfekta julen.

Diagnos: Samvete. Det är populärt att fira jul med dem som inte fått hem i något härbärge. Drabbar främst vuxna med utflugna barn och medvetna unga. Anmäl dig i tid hos någon som har julöppet för de utslagna, och bli gärna kvar året om.

Diagnos: Pladask. En Fanny och Alexander-jul är allas dröm, men få förunnat. Drabbar i synnerhet ambitiösa damer. Avdetonera julens minfält. Det var den pruttande morbrorn som alla minns bäst ur filmens jul ändå.

Diagnos: Bråk. Se ovan. Drabbar i synnerhet matriarker. Släktens spänningar sipprar fram eller exploderar runt julbordet. Om du inte hinner försonas med alla innan jul överväg ändå att denna gång låta bli att bjuda in svågern som brukar fälla julgranen i fyllan varje år.

Diagnos: Fattigdom. Alla bläddrar inte i damtidning­ar och bollar mellan kalkon och kaviar. Drabbar alltför många, synnerlige­n hårt barnfamilj­er. Kan man sammanstrå­la kring talko och fest? Vad kunde du göra?

Diagnos: Ensamhet. Det finns två sorter: den frivilliga och den påtvingade. Drabbar mormor som helst skulle sova i sin egen säng, och farbrorn som dammas av och bjuds in en gång om året som jultotem. Vägra den obekväma julrollen i tid!

Diagnos: Baksmälla. Att städa undan efter jul är lika tråkigt som att packa upp efter resan. Drabbar särskilt den så kallade julmännisk­an. Fixa ett talko med kalas för tjugondag Knut, och ha oavsett det tålamod med granbarr under midsommarb­jörkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland