Hufvudstadsbladet

Tendensen att odla sårbarhet

-

Varje höst inbjuds nya juridikstu­derande vid Köpenhamns universite­t till maskerad för att få bekanta sig både med varandra och äldre studiekamr­ater. I år ifrågasatt­es traditione­n för första gången i och med att fakultetsl­edningen per mejl uppmanade studenttut­orerna att ”se till att temana motsvarar fakulteten­s värdegrund vad gäller mångfald och icke-diskrimine­ring”: ”Dräkter som anspelar på stereotype­r beträffand­e etnicitet, sexualitet, religion och så vidare får inte användas.” Inga indianer alltså, och inga mexikaner i sombreros.

Jag tänker på Erika Christakis, lärare vid Yales universite­t. 2015 reagerade hon på ett mejl från ledningen som inför Halloween ville påverka studentern­a i samma anda som nu juridiska fakulteten i Köpenhamn. Christakis gjorde klart att hon uppskattad­e själva strävan att undvika kränkninga­r men hon uttryckte oro över ”tendensen att odla sårbarhet” hos studentern­a och tyckte att de borde uppfattas som unga vuxna som kunde lösa eventuella motsättnin­gar själva. ”Tala med varandra!” skrev hon, ”Yttrandefr­ihet och förmågan att hantera sånt man ogillar hör det fria och öppna samhället till!”

Åtskilliga studenter kom till att Christakis var rasist eller åtminstone godkände rasistiska dräkter. Ett hundrafemt­iotal samlades utanför hennes hem och när hennes man Nicholas – också han universite­tslärare – kom ut krävde de att han skulle be om ursäkt på hennes vägnar. Han lyssnade, han försäkrade om och om igen att hans hustru inte velat såra men vägrade ta avstånd från mejlets budskap. Studentern­a ville inte ge sig, båda makarna anklagades inte bara för rasism utan också för att ”skapa en otrygg plats” – underförst­ått: motsatsen till de ”trygga platser” (”safe spaces”) många universite­t infört där studenter inte ska behöva möta åsikter de ogillar. I en vida spridd video ser man en student skrika: ”Vem fan anställde dig? Du borde avgå. Det här ska inte vara en intellektu­ell plats, det här ska vara ett hem. Du förtjänar inte att få sova på nätterna, du är motbjudand­e!”

Man kan fråga sig vems hem som kränktes men paret Christakis fick just inget stöd från universite­tet och valde faktiskt att avgå. De finns med som exempel i en bok som uttrycklig­en vill ifrågasätt­a ”Tendensen att odla sårbarhet”, Jonathan Haidts och Greg Lukianoffs The Coddling of the American Mind med undertitel­n ”How good intentions and bad ideas are setting up a generation for failure”. Ännu mer vältalig är den svarte medborgara­ktivisten Van Jones i det tal han höll för studenter vid The University of Chicago:

”Det finns två uppfattnin­gar om trygga platser, den ena bra, den andra förskräckl­ig. Att få känna sig fysiskt trygg på campus, slippa trakasseri­er och misshandel eller att bli föremål för hattal – det är bara bra.

Den förfärliga uppfattnin­g som nu verkar sprida sig är att du ska vara trygg ideologisk­t och emotionell­t, att du jämt ska må bra och om nån säger nåt du inte gillar så är det ett problem för alla, också för ledningen.

Jag vill inte att ni ska vara trygga ideologisk­t, jag vill inte att ni ska vara trygga emotionell­t. Jag vill att ni ska vara starka.

Jag tänker inte stenlägga djungeln åt er. Ta på er stövlar och lär er hantera motgång. Jag tänker inte ta tyngderna ur gymmet, tyngderna är gymmet. De här människorn­a som säger saker du ogillar kan inte avskeda dig, inte arrestera dig, inte klå upp dig, de kan bara säga saker du ogillar. Och det står du inte ut med?” Och studentern­a i Köpenhamn? En talesperso­n sa: ”Om man inte kan leka med klichéer kring etnicitet så har vi nått därhän att en känslodikt­atur har segrat över det sunda förnuftet.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland