Hufvudstadsbladet

Dags att byta butik

- MIKAEL SANNER

Jag vet att det här kan låta lite kontrovers­iellt i tider av miljötänk och konsumtion­shysteri, men jag älskar att handla. Egentligen är det ganska oskyldigt, för det handlar inte om att jag köper ny diskmaskin varje vecka, utan om att köpa livets nödtorft.

Varje flytt, varje ny stad jag besöker, varje nytt land jag bor i: jag älskar att bekanta mig med ”min” livsmedels­affär. Dess innehåll och upplägg säger så mycket om kulturen – det är som att titta i någons bokhylla när du kommer och hälsar på.

Det är också intressant att se hur själva planlösnin­gen är gjord. Var placeras frukt och grönt, tvingas du gå genom hela butiken för att komma till godis- och chipshyllo­rna eller går det att ta en genväg?

Jag har gjort det till en sport att utifrån min imaginära eller fysiska handlingsl­app kryssa fram på effektivas­t möjliga sätt bland hyllorna så att jag aldrig behöver gå tillbaka. Visst, någon gång kan det hända att jag missar, men inte är det ofta inte.

Att det är betydligt svårare att lyckas i en ny butik är förstås inte så konstigt. Men också där är det intressant att se hur fort jag kan knäcka koden, hur den som har planerat varornas placeringa­r har tänkt. Det gäller att sätta sig in i unga karriärist­er inom livsmedels­branschens sätt att tänka när de frontar sina varor.

Utan att skryta vill jag säga att jag är bra på det! En annan god egenskap är att kunna se och på förhand tolka hur långsamma handlare kommer att röra sig i butiken och på så sätt undvika att hamna i kö bakom dem.

Men ibland händer det! Som nu i veckan … jag kommer till min gamla livsmedels­butik och de har gjort om totalt. Till och med bytt håll hur man skall gå i butiken, från medsols till motsols riktning. Då slog det slint för mig. Att komma in i en ny butik, inga problem. Men att komma in i den som jag kan utan och innan utan att veta var någonting finns, det blev för mycket för mig.

All min profession­alitet försvann i ett nafs. Och plötsligt är jag som vilken långsamhan­dlare som helst som går och kisar mot skyltarna i gångarna för att se vad där står. Och ja, jag måste gå tillbaka titt som tätt.

Kanske dags att byta butik?

Varje flytt, varje ny stad jag besöker, varje nytt land jag bor i: jag älskar att bekanta mig med ”min” livsmedels­affär. Dess innehåll och upplägg säger så mycket om kulturen – det är som att titta i någons bokhylla när du kommer och hälsar på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland