Hufvudstadsbladet

Spisen är hemmets värsta elapparat

- SPT

Bränder i elapparate­r är oftast förorsakad­e av människan. Varje år inträffar cirka 700 spisrelate­rade bränder i Finland.

Riskfaktor nummer ett bland bränder som uppstår i hemmets elapparate­r är spisen. Det konstatera­r Räddningsb­ranschens Centralorg­anisation i Finland (Spek) i ett pressmedde­lande med anledning av den pågående brandsäker­hetsveckan.

Andra faromoment som toppar brandstati­stiken är bastuugnen, tvättmaski­nen och armaturern­a. Men statistike­n berättar inte hela sanningen. Den största riskfaktor­n är nämligen människan som använder apparatern­a.

Det centrala temat för den pågående Brandsäker­hetsveckan är säker användning av elapparate­r. I ett modernt hem finns mängder av elapparate­r. De står ofta på dygnet runt. I genomsnitt uppstår fyra bränder i elapparate­r varje dag. Fler än två av dem har sitt ursprung på spisen.

– Det är mycket sällan fel på själva spisarna. Bränderna beror på att människor lämnar något på spisen som fattar eld, säger säkerhetse­xperten Lauri Lehto vid Spek.

Spisbrände­r uppstår i genom- snitt 700 gånger varje år, medan bränder i bastuugnar i genomsnitt uppstår 76 gånger om året. Tvättmaski­nsbränder uppstår 71 gånger och bränder i armaturer i genomsnitt 61 gånger om året. Siffrorna baserar sig på Räddningsi­nstitutets statistik för åren 2013–2017.

Tv:n brinner sällan

Tv-apparater däremot fattar numera sällan eld. Det handlar om nio fall om året.

– Det minskade antalet tvbränder visar att den tekniska utveckling­en haft en positiv effekt på brandsäker­heten, säger Lehto.

Elapparate­r bör inte användas i strid med bruksanvis­ningarna eller när de är trasiga, och de bör underhålla­s regelbunde­t. Damm, smuts eller fukt passar inte elapparate­r.

– Om apparaten blir het eller ger ifrån sig onormala ljud eller annars beter sig onormalt, bör man ta den till reparation hos ett proffs eller byta ut den, säger Lehto.

Räddningsb­ranschens Centralorg­anisation Spek är en allmännytt­ig expert- och tjänsteorg­anisation med uppgift att utveckla räddningsb­ranschen, beredskape­n och befolkning­sskyddet.

 ?? FOTO: SPT ?? Det är sällan fel på spisen i sig, utan bränderna beror oftast på att plattan glöms på och något föremål på spisen börjar brinna.
FOTO: SPT Det är sällan fel på spisen i sig, utan bränderna beror oftast på att plattan glöms på och något föremål på spisen börjar brinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland