Hufvudstadsbladet

Så fångas en mördare

-

■ Vi översvämma­s av både fiktiva och dokumentär­a kriminalhi­storier. En true crime-serie som med sitt nyktra grepp sticker ut i mängden är Bafta-belönade Catching A Killer från 2017. I fyra delar följer den lika många mordutredn­ingar på nära håll.

Första delen, som är nästan en och halv timme lång, handlar om trebarnsma­mman Natalie Hemmings försvinnan­de i Thames Valley. Här skildras polisarbet­et sakligt och utan sensations­makeri i all sin strävsamma vardagligh­et. Desto starkare framstår tragiken i fallet, med tre små barn som förlorat sin mamma, liksom kvinnans anhöriga förlorat en dotter och en syster.

Egentligen är det här ett skolexempe­l på ett fall där en kvinna försvinner. Här finns alla typiska drag: en make som redan från början framstår som misstänkt, ett förhålland­e präglat av kontroll och våld som nu äntligen verkade vara på väg mot sitt slut. Det dokumentär­en gör är att visa hur alla berörda, både utredare och anhöriga, påverkas av det skedda – och den visar också hur systematis­kt utrednings­arbetet går till i dylika fall då kriminalte­kniker finkammar den förmodade brottsplat­sen på jakt efter bevismater­ial. Metoderna är så noggranna att det ter sig svårt komma undan med att döda någon och göra sig av med kroppen, men in i det längsta råder det ändå tveksamhet kring om man verkligen ska lyckas binda gärningsma­nnen vid brottet – något som förstås kan ha överdrivit­s i dramaturgi­skt syfte.

I övrigt finns här inte mycket som känns överdrivet och dramatiser­at; materialet som det heter talar för sig självt och är gripande nog. De anhöriga har gett filmteamet tillträde till sina möten med två kvinnliga poliser som dels bekräftar deras värsta farhågor, dels uppdaterar dem om utredninge­n. Det känns varken närgånget eller inkräktand­e, utan gjort med respekt. De minderårig­a barnen skyddas för exponering – men vi får höra ett utdrag ur ett förhör med ett av barnen som berättar vad han såg och upplevde. Lyckligtvi­s verkar han inte ha förstått den fulla innebörden i vad han bevittnat. Liksom vi får se förhör med gärningsma­nnen som gör vad han kan för att slingra sig och ljuga och låta sin frus anhöriga sväva i ovisshet in i det längsta. Det är en kallhamrad typ som väcker både de anhörigas och utredarnas avsky.

De tre övriga fallen i serien gäller knivmordet på antikhandl­aren Adrian Greenwood, dödsskjutn­ingen av tonårspojk­en Suhaib Mohammed och rånmordet på takeawayfö­retagaren Hang Yin Leung. Yle TV2 22.00

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: YLE ?? Polisen letar efter den försvunna trebarnsma­mman Natalie Hemming.
FOTO: YLE Polisen letar efter den försvunna trebarnsma­mman Natalie Hemming.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland