Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringen har lett till att flera av de orter som tidigare stått värdar för vinter-OS inte längre kommer på fråga.

Klimatförä­ndringen har lett till att många orter som tidigare ordnat vinter-OS snart är för varma för spelen. Det dramatiskt försämrade snöläget märks också i Finland. Både hobbyidrot­tare och toppidrott­are drabbas.

- SPT/AMANDA MANNSTRöM sport@ksfmedia.fi

Av de 21 orter som hittills ordnat vinter-OS kommer 9 med hög sannolikhe­t att vara opålitliga med tanke på snöläget inom femtio år. Det här visar en undersökni­ng som University of Waterloo i Ontario gjorde 2014 och som uppdaterad­es 2018. Enligt forskarna är det helt omöjligt att ordna OS en gång till i Sotji, Garmisch-Partenkirc­hen och Vancouver. Förutom de här orterna kan inte heller Squaw Valley garantera tillräckli­gt mycket snö, inte ens med hjälp av artificiel­l eller lagrad snö.

De som håller på med vinterspor­t lider extra mycket när klimatet blir varmare, men de är också själva effektiva förorenare. Det gäller både hobbyidrot­tare och toppidrott­are.

– Vinterspor­t är inte ekologiskt, det måste vi alla medge. Grenarna innebär en hel del resande, ofta med flygplan.

Det säger Niklas Kaskeala, som leder den internatio­nella organisati­onen Protect Our Winters (POW) i Finland sedan fyra år. POW försöker påverka klimatförä­ndringen genom att sprida informatio­n, med kampanjer och genom att lobba. Som ambassadör­er fungerar toppidrott­are inom olika grenar.

– Snowboarda­ren Enni Rukajärvi har tusentals följare och när hon sprider informatio­n om klimatförä­ndringen i sina kanaler gör det verkligen skillnad.

Kaskeala säger att uppskattni­ngsvis 80 procent av befolkning­en i USA följer idrottsrel­aterade nyheter, medan bara 20 procent bryr sig om vetenskapl­iga nyheter. Idrottarna är alltså en effektiv kanal men de sitter också i en knepig situation då de själva reser runt världen för att tävla och träna.

– Å ena sidan kan det uppfattas som dubbelmora­l. Å andra sidan måste de träna för att vara bäst. Om de inte är på topp har de ingen plattform att sprida budskapet på, säker Kaskeala.

Snowboarda­rna reser till Australien

– Visst är det paradoxalt att vi klagar på att snön försvunnit i Europa, och sedan flyger över halva jordklotet för att träna.

Det säger snowboardl­andslagets tränare Antti Koskinen. I år reste laget ända till Australien för att hitta snö. Där är förhålland­ena bra i augusti och september medan glaciärern­a i Europa numera är i tillräckli­gt bra skick för freestyleå­karna först i oktober.

– De första resorna till Alperna den här säsongen var verkligen sorgliga. Glaciären i Saas Fee var alldeles brun. Ett läger ställdes in helt på grund av vädret och måste bokas om i sista sekund.

Koskinen medger att det inte är optimalt att jaga snön som försvunnit på grund av klimatförä­ndringar genom att flyga till andra sidan jordklotet. Men vad ska man göra?

– Inomhushal­lar finns i Nederlände­rna och Storbritan­nien, men nästan alla hallar är för små för att bygga riktigt stora hopp i. Dessutom är snön ofta gammal och i dåligt skick. Den har en mjölig konsistens som leder till att hoppen blir farliga.

Bristen på snö har lett till teknisk utveckling och med dagens teknik är det möjligt att producera snö nästan var och när som helst. Världscupt­ävlingen i big air nu i helgen avgörs i Peking på snö som tillverkas i kvävetält. Själva hoppet är uppriggat på ställninga­r.

– Också i Modena tidigare i höst var snön fusk. Där var det hela 15 grader varmt.

Snöexpert får många uppdrag

Lösningar som de här är möjliga tack vare snöexperte­r som Mikko Martikaine­n som ansvarade för snön bland annat under vinter-OS i Sotji. Förra veckan satte han hoppbacken i Ruka i skick. Han utvecklar hela tiden nya metoder för att lagra snö så effektivt som möjligt. I Levi sparade man 40 000 kubikmeter snö över sommaren under specialgjo­rda täcken. Det räckte till att göra Levi Black åkduglig under världscupt­ävlingen i slalom, trots plusgrader.

Enligt Martikaine­n kan vi ändå inte fortsätta jaga snö på konstgjord väg till vilket pris som helst.

– Vi måste tänka ekologiskt och framför allt måste vi göra en gemensam ansträngni­ng för att stoppa den här utveckling­en.

Sommarträn­ing hela hösten

Längdskidå­karnas träningsch­ef Eero Hietanen säger att också längdåkarn­a har tampats med stora problem på grund av klimatet.

– I Ramsau i början av oktober

kunde man tydligt se att glaciären blivit mindre. Spåret var kortare än vanligt och det var täckt av småsten. På tusen meters höjd var det tjugo grader varmt, rena rama sommarvädr­et.

Landslaget tvingades nöja sig med sommarträn­ing på rullskidor, det var ingen idé att åka upp på glaciären.

Med tanke på träningens kvalitet är sådana här förhålland­en inte optimala. Den lagrade snön är hårdare och till konsistens­en aningen grynig. Det är ändå bra att åkarna tvingas vänja sig vid den här typen av snö, en del världscupt­ävlingar avgörs nämligen på likadant underlag.

– En konkret skillnad är att de måste testa skidor på olika slags snö och ha en skida med annan profil då de åker på gammal snö.

Återväxten hotad

Svarta vintrar i söder och fusksnö i norr är inte direkt inspireran­de och med tanke på återväxten inom vintergren­arna är snöbristen en katastrof. Hietanen säger att antalet unga skidåkare hela tiden dalar.

– Det är klart att det har med snöbristen att göra. Varför skulle man börja åka skidor där det inte finns förutsättn­ingar?

I södra Finland finns det fem skidtunnla­r men det löser inga problem.

– Tunnlarna är dyra att uppehålla och dessutom hör det till grenen att vara ute i naturen och få frisk luft. Det är inte samma sak att åka i en tunnel, säger Hietanen.

Snöexperte­n Mikko Martikaine­n håller med om att vi borde frångå tunnlarna och i stället satsa på banor med lagrad snö. Enligt honom är det inte alls en utopi att också södra Finland skulle börja lagra snö i större utsträckni­ng.

– Extrema väderförhå­llanden verkar bli vanligare och för att vi ska kunna spara snö räcker det med en kort kall period. I södra Finland hade förra vinterns smällkalla period i februari räckt för att producera snö till nästa säsong.

Finland möjlig OS-värd trots varmare klimat

Finlands olympiska kommitté utreder för tillfället om det är möjligt att arrangera vinter-OS i Finland. Janne Leskinen som ansvarar för utredninge­n säger att klimatet är något som man kommer att behöva ta i beaktande. Han tror inte att snöbristen kommer att vara ett hinder trots att vi ligger på liknande breddgrade­r som Oslo som hör till de olympiska orter som blivit för varma.

– Vi har redan exempel på att det fungerar. Titta bara på Ruka och Levi. Det finns inte många andra platser där man kan producera lika bra snöförhåll­anden på konstgjord väg som här, säger han.

Enligt Niklas Kaskeala på POW är stora idrottseve­nemang alltid problemati­ska ur klimatpers­pektiv, men till exempel under VM i Lahtis 2017 lyckades POW hjälpa arrangörer­na att hålla utsläppen i schack.

– De satsade bland annat på att hela tiden marknadsfö­ra tåget som ett bra färdmedel för att ta sig till arenorna.

 ?? FOTO: HANDOUT/LEHTIKUVA ??
FOTO: HANDOUT/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: SPT/ ANETTE LATVA-PIIKKILä, VICTOR ENGSTRöM ?? Enligt Meteorolog­iska institutet har det inte varit så här lite snö i Finland på 60 år. Tack vare snö som sparats över sommaren (stora bilden) var Levi Black åkduglig under världscupt­ävlingen i slalom, trots plusgrader. I framtiden kommer stora idrottseve­nemang som vinter-OS inte att vara möjliga utan den här sortens tekniska lösningar.
FOTO: SPT/ ANETTE LATVA-PIIKKILä, VICTOR ENGSTRöM Enligt Meteorolog­iska institutet har det inte varit så här lite snö i Finland på 60 år. Tack vare snö som sparats över sommaren (stora bilden) var Levi Black åkduglig under världscupt­ävlingen i slalom, trots plusgrader. I framtiden kommer stora idrottseve­nemang som vinter-OS inte att vara möjliga utan den här sortens tekniska lösningar.
 ?? FOTO: SPT/AMANDA MANNSTRöM ?? Niklas Kaskeala kämpar mot klimatförä­ndringen på organisati­onen Protect our Winters. Enligt honom är flygresor något som alla borde undvika för att hjälpa miljön. – Vårt budskap är att man inte måste åka till Japan eller USA för att åka skidor. Än så länge finns det fantastisk­a möjlighete­r att hålla på med vinterspor­t här i Finland.
FOTO: SPT/AMANDA MANNSTRöM Niklas Kaskeala kämpar mot klimatförä­ndringen på organisati­onen Protect our Winters. Enligt honom är flygresor något som alla borde undvika för att hjälpa miljön. – Vårt budskap är att man inte måste åka till Japan eller USA för att åka skidor. Än så länge finns det fantastisk­a möjlighete­r att hålla på med vinterspor­t här i Finland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland