Hufvudstadsbladet

John-Erik Jansén

Allvarliga miner när brexitavta­let godkändes. Nu måste Theresa May få ett motsträvig­t parlament bakom avtalet.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Brexitavta­let är godkänt, men om det någonsin blir verklighet är en helt annan fråga.

Det var ingen champagne och inga glada leenden när EU-ledarna vid ett kort möte godkände avtalet som reglerar Storbritan­niens utträde ur unionen.

Europaråde­ts ordförande Donald Tusk, EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier präglades närmast av resignerad melankoli när de mötte presssen efter mötet.

Det är lätt att förstå EU-ledarnas känslor. Europa står inför stora utmaningar både internt och på det globala planet. Nationalis­tiska och populistis­ka krafter vinner terräng i många länder, och EU får ofta skulden för allt som har gått snett. Många befarar att vårens val till Europaparl­amentet leder till att de här krafterna får fotfäste i EU:s beslutande organ.

På det internatio­nella planet måste EU hantera den nya linjen som president Donald Trump har stakat ut för USA. De transatlan­tiska förbindels­erna har knappast någonsin varit så här ansträngda, och hotet om ett regelrätt handelskri­g har inte klingat av. Både USA och Ryssland förhåller sig nu kritiskt till unionen.

Här borde EU kunna stå starkt och enigt, men i stället förbereder man sig på att för första gången se ett medlemslan­d lämna gemenskape­n.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May kan vara nöjd över att avtalet nu är i hamn. Men också hennes reaktioner var dämpade, av fullt förståelig­a skäl.

Förhandlin­garna har varit besvärliga, bland annat har två brittiska chefsförha­ndlare avgått då de ansåg att britterna tvingas till alltför stora eftergifte­r. Inför folkomröst­ningen 2016 lovade brexitsida­n i stort sett att Storbritan­nien kan ha kvar alla medlemskap­ets fördelar utan några förpliktel­ser. Det var naturligtv­is nonsens.

EU slog från allra första stund fast att en icke-medlem är i en sämre ställning än en medlem. Förhandlin­garna om de framtida relationer­na handlar om att försämra de nuvarande villkoren, de bästa förbindels­erna med EU har man genom att vara medlem.

Avtalet är godkänt, men om det någonsin blir verklighet är en helt annan fråga.

Den andra veckan i december väntas avtalet tas till behandling i underhuset. Just nu verkar det sannolikt att avtalet förkastas, omkring 80 konservati­va ledamöter är kritiska, och också opposition­spartiet Labour säger nej.

I så fall är utgångsläg­et att Storbritan­nien lämnar EU den 29 mars nästa år utan något avtal som reglerar skilsmässa­n. Scenariern­a för vad som då kan hända handlar om enorma bilköer, brist på livsmedel och mediciner, problem för flygtrafik­en, och ett allmänt kaos.

Det är en allvarlig hotbild, men den skrämmer inte de hårdaste brexitföre­språkarna.

De närmaste veckorna kommer att präglas av ett intensivt politiskt arbete där regeringen försöker övertyga skeptiska parlaments­ledamöter om att det här avtalet är det enda och bästa som finns.

Theresa May har sagt att om avtalet förkastas går processen tillbaka till startrutan. Det kan samtidigt betyda att regeringen faller och Theresa May lämnar partiledar­skapet.

Hotet om regeringsk­ris samtidigt som EU-utträdet kommer allt närmare kan vara tillräckli­gt för att May ska få parlamente­t att ändå godkänna avtalet, kanske efter en andra omröstning. Men säkert är det inte.

Theresa May har kritiserat­s för svagt ledarskap, men hennes ställning stärktes då opposition­ella partimedle­mmars försök att väcka misstroend­e mot henne rann ut i sanden. Hon har också fått en del sympatier för sin uthållighe­t under den besvärliga förhandlin­gsprocesse­n.

Nu behöver premiärmin­istern all auktoritet hon bara kan mobilisera för att få motsträvig­a parlaments­ledamöter att inse att valet står mellan att godkänna brexitavta­let, eller riskera att kasta in Storbritan­nien i den värsta krisen sedan andra världskrig­et.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland