Hufvudstadsbladet

150

Harry Harkimos rörelse Liike Nyt ställer upp i riksdagsva­let och har 150 kandidater som mål. Är det en storm i ett vattenglas? Inte om man ser hela sammanhang­et: Nya partitrött­a rörelser klättrar fram på olika håll i Europa.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

kandidater siktar den politiska rörelsen Liike Nyt på att ställa upp med i riksdagsva­let. Rörelsen tänker inte delta i valdebatte­r.

Vem är det som ställer upp i valet egentligen? Det är inte ett parti. Liike Nyt är en förening, som kommer att bestå av ett nätverk av kandidater som ställer upp med 100 egna kandidatko­rt.

Nu finns omkring 50 kandidatna­mn, men de publiceras först i december. I januari utlovar Harry Harkimo, rörelsens nuvarande riksdagsle­damot, att det kommer fler. Harkimo ställer själv upp, i Nyland. Målet är 150 kandidater från alla kretsar. I Helsingfor­s och Nyland lär det nu vara ganska mättat, så Harkimo har rest runt i landet för att dels locka fler, dels mäta intresset för en valrörelse. Vad innebär det att ett icke-parti ställer upp? Rörelsens idé är att de omkring 12 000 personer som är med på rörelsens nätplattfo­rm ska vara de som röstar fram den politiska agendan. Av de frågor som tas upp där ska rörelsen välja tolv teser som alla enskilda kandidater förbinder sig att driva – i övrigt får de driva vad de vill. Varje kandidat har själv samlat in sina hundra kandidatko­rt, och sedan bildat valförbund med varandra i varje krets. Det här är en ny situation – kandidater­na svarar mest för sig själva.

Vad är målet?

Enligt Harkimo har rörelsen gjort en opinionsmä­tning om rörelsens väljarstöd, men han avslöjar inte resultat för att ”det låter så stort”. Det förblir osagt om han själv tror på att det materialis­erar sig. Men rörelsen vill ha flera mandat i riksdagen, eller ”så många att det tvingar de andra partierna att tänka om sitt sätt att arbeta”.

Vad är rörelsens förebild?

Liike Nyt grundades för att Harkimo, Mikael Jungner och flera andra gestalter bakom rörelsen velat förnya sättet att göra politik. En stark förebild är den italienska Femstjärne­rörelsen, vars arkitekt besökte Finland nyligen på Harkimos inbjudan.

I Femstjärne­rörelsen får medlemmarn­a rösta om sakfrågor, skriva lagförslag som kan tas upp i parlamente­t om tillräckli­gt många stöder det, och via folkrörels­en samlas också medel och initiativ till evenemang och välgörenhe­t.

Det finns alltså inte ett partimaski­neri, utan en webbplattf­orm med lösenord. På motsvarand­e sätt har Harkimo låtit rörelsens medlemmar rösta om hur han ska rösta i riksdagen.

Också i andra länder finns fenomen som påverkar partikarto­r. Den spanska vänsterfol­krörelsen Podemos driver till exempel ”kvartersrå­d”. Emmanuel Macrons parti En marche är också ett exempel på hur väljarrörl­igheten tagit över.

Hur vet man vad rörelsen driver för politik? Det vet man inte än i sin helhet, vilket är en ny situation i politiken.

Vissa förbehåll har rörelsen, till exempel att man ska vara för Europa och företagsam­het. Men sakfrågorn­a blir föremål för omröstning.

Därför kommer rörelsen inte att ställa upp i valdebatte­r. ”Debatterna är en löftescirk­us som inte passar rörelsen”, säger Jungner. Löften avges inte, utan medlemmarn­a röstar. Däremot uppmuntras enskilda kandidater ställa upp i diskussion­er kring sina egna hjärtefråg­or.

Harkimo har avslöjat några saker som medlemmarn­a vill driva: En egen modell för vårdreform­en – ni minns, frågan som Harkimo mest synligt kritiserat – som skulle basera sig på nuvarande sjukvårdsd­istrikt, men med stegvis valfrihet, i framtiden beskattnin­gsrätt och bolagisera­de universite­tssjukhus.

Rörelsens medlemmar vill också, enligt Harkimo, driva bättre social trygghet för företagare och slopa skatteförm­åner som gäller fackförbun­den. Resten klarnar när alla medlemsomr­östningar är gjorda.

Varför skulle en ny rörelse påverka politiken? Liike Nyt tycks locka den typ av väljare som under det här decenniet protestera­t mot så kallade gamla partier. Även om rörelsen inte skapar någon stor omvälvning nu kan trenden att locka de rörliga komma att fortsätta framöver.

Medlemmar och de presumtiva kandidater­na i Liike Nyt är, enligt Harkimo, dels sådana som inte röstat förr, dels sådana som tidigare röstat på Samlingspa­rtiet, De gröna eller Sannfinlän­darna.

Det är intressant: De två sistnämnda har brukat locka unga eller rörliga väljare. Och rörlighete­n har nått en ny nivå det här decenniet. Sannfinlän­darna samlade upp en massa partitrött­a 2011 och senare, De gröna har röjt nytt utrymme i mätningarn­a, och Blå framtid har inte samlat upp allt det som Sannfinlän­darna tappat.

Vad Samlingspa­rtiet beträffar så kommer Harkimo därifrån. Han var röstmagnet i Nyland senast och ställer upp i Nyland igen – en krets där Samlingspa­rtiet nu tappat några ledamöter sen förra valet.

Rörelsens idé kan också indirekt påverka andra partier, som planerar mer medlemsomr­östningar. Till exempel har VF utlovat medlemsomr­östning om en eventuell medverkan i regeringen – något som Jungner applåderad­e i går: Målet är att också påverka andra.

 ?? LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
FOTO: ?? Harry Harkimo trappar ned sina affärer, slopar styrelsepo­ster, säljer Jokerit och satsar av sina egna pengar på rörelsen Liike Nyt. Han säger att han hittills stått för finansieri­ngen, men ska inleda penningins­amlingar nu.
LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI FOTO: Harry Harkimo trappar ned sina affärer, slopar styrelsepo­ster, säljer Jokerit och satsar av sina egna pengar på rörelsen Liike Nyt. Han säger att han hittills stått för finansieri­ngen, men ska inleda penningins­amlingar nu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland