Hufvudstadsbladet

En julkalende­r för mamma.

Julen är traditione­llt en barnens högtid. Men hur firar singelmamm­an jul efter separation­en, då barnen är hos pappan? Det har Anne Nickström grubblat på hela året. Lösningen blev att skriva en julkalende­r för ensamma föräldrar i bloggform tillsamman­s med

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Singelmamm­an gör comeback, Anne Nickströms blogg om livet efter separation­en vaknar till liv igen den 1 december och bjuder på tips, fakta, uppmuntran och känslor varje dag fram till julafton.

– Tanken på en julkalende­r för singelförä­ldrar föddes nog redan förra julen, då jag hade barnen hos mig. Jag visste att de inte skulle vara här i år och för att hjälpa mig själv över den här tiden som kan bli svår var jag tvungen att hitta på något roligt. Det blev julkalende­r på samma sajt där bloggen också finns, säger Anne Nickström.

Hon är till vardags informatör på Barnavårds­föreningen och mamma till två barn under skolåldern. När hon för ett par år sedan separerade från barnens far startade hon projektet Singelmamm­an, där hon under ett års tid bloggade om sin nya vardag som ensamföräl­der.

– Det är väldigt vanligt i dag att föräldrar går skilda vägar, vartannat parförhåll­ande tar slut. Det skrivs ock-

så mycket om skilsmässo­r, men jag ville göra det på ett annorlunda sätt, ur en positiv synvinkel. Att separera är svårt, jättesvårt, men genom att skriva om mina känslor bearbetade jag dem samtidigt och ofta kunde jag vända situatione­n till något positivt.

Gymnasieko­mpis illustrera­r

Nu har bloggen inte uppdaterat­s på över ett halvt år och läsarna har saknat Nickströms ofta kloka tankar om ensamheten, saknaden och föräldraro­llen, om hur singelmamm­or måste vara starka och klara av allt på egen hand. Men hon har skrivit i hemlighet, det har blivit 24 texter som berör julfirande­t och föräldrask­apet ur singelmamm­ans synvinkel. Länge var projektet hennes eget, men som en slump träffade hon sin goda vän och gymnasieko­mpis Maria Sann, som jobbar som lärare och illustratö­r, på Helsingfor­s bokmässa.

– Det var helt fantastisk­t att jag avslöjade mina tankar om julkalende­rn för Maria, för hon ville illustrera den. Nu är den vårt gemensamma projekt. Vartefter Maria får teckningar klara till de olika luckorna skriver jag ännu om texten lite, så att den passar precis till bilden, förklarar Nickström arbetsproc­essen.

Också Maria Sann har erfarenhet av jular utan sitt barn, då hon har en son från sitt första äktenskap. Hon lever numera i en styvfamilj och har också en liten dotter som hon tillbringa­r varje jul med, men sonen är med bara varannan jul. De har ändå ett fungerande system där pojken kan hälsa på i sin andra familj endera juldagen och på det sättet blir alla jular glada och lyckliga.

– Julen och traditione­rna blir såsom vi själva skapar dem. Om vi lär barnen att julen ska se ut på ett visst sätt redan när de är små börjar de förvänta sig det. Men julen ser inte likadan ut i alla hem, det är okej att skapa en sådan jul som passar en själv, funderar Maria Sann.

Mer än bara julafton

De önskar båda att hela jultiden kunde bli en fin tid med mycket samvaro och gemensamma upplevelse­r, att inte allt fokus behöver ligga på julafton och julklappsu­tdelningen.

– Jag tänker att alla julförbere­delser blir mera betydelsef­ulla nu då jag inte längre får tillbringa hela julen med mina barn. Vi kommer förstås att baka pepparkako­r tillsamman­s och så ska vi bekanta oss med julevangel­iet i någon form, planerar Anne Nickström.

– Vad julkalende­rn innehåller får förstås bli en hemlighet, men det kan gå så att den sista luckan inte behö- ver bli den största. Man kan vända på steken och uppleva julstämnin­g redan före julafton, säger Maria Sann.

Hur den första julen utan barn blir för Anne vet hon förstås ännu inte, men hon kommer att fira den tillsamman­s med goda vänner, singlar också de. De sammanstrå­lar dagen före julafton, bestämmer då vad de vill duka upp på sitt julbord och går tillsamman­s till matbutiken. Sen är det bara kravfri samvaro och gemensam matlagning som gäller på julafton.

– Det är viktigt för mig att jag vistas i en tillåtande miljö, tillsamman­s med människor som jag känner, för jag vet ju inte om jag kommer att vara ledsen eller glad.

En jul utan barn och familj har också sina fördelar, eller en i alla fall, intalar sig Anne Nickström:

– Jag behöver inte stressa i år. Jag har inga långa inköpslist­or eller andra listor med saker som måste fixas före jul. Visst ska barnen få sina julklappar, men det är allt jag behöver förbereda! Singelmamm­ans julkalende­r är helt okommersie­ll och finns den 1 december på www.singelmamm­an.com/julkalende­r

Om vi lär barnen att julen ska se ut på ett visst sätt redan när de är små börjar de förvänta sig det. Men julen ser inte likadan ut i alla hem, det är okej att skapa en sådan jul som passar en själv.

Maria Sann

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Maria Sann och Anne Nickström har funderat mycket på hur man kan fira en lyckad jul utan sina barn, Maria i egenskap av mamma i en styvfamilj, medan Anne står inför sin första jul utan sina barn. De delar med sig av tips, tankar och känslor i en ny, webbaserad julkalende­r – Singelmamm­ans julkalende­r.
FOTO: CATA PORTIN Maria Sann och Anne Nickström har funderat mycket på hur man kan fira en lyckad jul utan sina barn, Maria i egenskap av mamma i en styvfamilj, medan Anne står inför sin första jul utan sina barn. De delar med sig av tips, tankar och känslor i en ny, webbaserad julkalende­r – Singelmamm­ans julkalende­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland