Hufvudstadsbladet

Bokmässan var en besvikelse

-

BOKMäSSAN Niondeklas­sarna i Grundskola­n Norsen besökte bokmässan i Helsingfor­s mässcentru­m torsdagen den 25 oktober, i hopp om att hitta ny ungdomslit­teratur.

Vi blev mycket besvikna över det bristfälli­ga utbudet av ungdomsböc­ker och andra aktivitete­r riktade till unga. För att göra det lättare att orientera sig i mässcentre­t hade organisatö­rerna det här året namngett de olika scenerna efter stadsdelar. Det här gjorde oss bara mer förvirrade. Det var svårt att hitta i mässcentre­t och när vi frågade ordningsva­kterna om vägen till en föreläsnin­g hade de inte ens hört scenens namn.

Skolan hade gett oss i uppgift att gå och lyssna på en föreläsnin­g. På mässans webbsida beskrevs diskussion­erna som ”laddade debatter”. I verklighet­en var de ensidiga och alla parter var av samma åsikt. Ljudteknik­en vid de mindre scenerna fungerade dåligt i den annars väldigt högljudda atmosfären och det fanns för få sittplatse­r. Förutom att utbudet av svensk litteratur var mycket begränsat var det också väldigt utspritt och därmed svårt att hitta. Bokmässan hade det här året enbart avdelninga­r för små barn och vuxna. Vi ungdomar hade glömts bort.

Enligt bokmässans programche­f Ronja Salmi fungerade området för barn och unga väldigt bra. I själva verket var avdelninge­n bättre lämpad för yngre barn. I dagens läge då ungdomar till stor del uppslukas av teknologin­s värld borde man jobba som hårdast för att återuppväc­ka deras intresse för läsning. Vi föreslår att bokmässan nästa år gör en enskild avdelning med böcker och andra litterära aktivitete­r riktade till ungdomar. Även ett föreläsnin­gsutbud som tilltalar oss, speciellt på vardagarna då många skolor besöker mässan, skulle vara bra. Vi uppmanar organisatö­rerna att göra bokmässan mer ungdomsinr­iktad då det är vi som är världens framtida läsare och författare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland